Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Woede over jacht op kat in het wild

 
Post datum: 7/11/2006    Door: Timoteus Waarsenburg    2263 keer bekeken   
Bron: De Telegraaf 
 
DEN HAAG - Nederlandse jagers schieten per jaar in strijd met de regels duizenden verwilderde katten af met hun dubbelloops jachtgeweren.

"Het beleid van de overheid is gericht op nulstand", meldt de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) in haar jaarverslag. Nulstand betekent dat er geen verwilderde katten meer voorkomen. In het jaarverslag staat verder dat de jagers ongeveer 5000 verwilderde katten per jaar doodschieten. "Ter bescherming van inheemse diersoorten en soms ook op verzoek van terrein beherende organisaties", aldus de KNJV.

Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maken de jagers daarmee echter een kapitale blunder. "Wij streven niet naar een nulstand, want daarmee zou elke loslopende kat in feite vogelvrij verklaard zijn", zegt woordvoerder Marjet Heins van het ministerie. Iedereen die katten heeft, is zijn dier wel eens een paar weken kwijt geweest. Zeker van katers is het bekend dat ze ver en lang kunnen rondzwerven." Volgens het ministerie is het in Nederland wel toegestaan om verwilderde katten af te schieten, maar alleen met schriftelijke toestemming van de eigenaar of gebruiker van de grond waar die kat op loopt. "Zonder die verklaring kun je een civielrechtelijke procedure tegen de jager aanspannen."

De Dierenbescherming is furieus. "Wij hebben sterke vermoedens dat de jagers veel meer katten doden dan ze zelf zeggen", zegt woordvoerder Jelko de Ruiter van de Dierenbescherming. "Maar zelfs als het er 'slechts' 5000 zijn, geloof ik nooit dat voor al die katten schriftelijke toestemming is gegeven."


 
  Dumpen van zestien jonge poesjes ‘misdadig’
  Dierenbescherming krijgt extra veel meldingen over dieren in problemen
  Vermiste huisdieren niet altijd terecht door wildgroei sites

Gerelateerd

Dood dreigt voor verwilderde katten

1700 verwilderde katten doodgeschoten

Oplossing problemen verwilderde katten

Ruzie om verwilderde kat

Dierenbescherming zoekt opvang verwilderde katten

  

In onze shop
Gourmet Mon Petit 18 x 50 g, tijdelijk 14 + 4 gratis!
Gourmet Mon Petit is een exquise natvoer voor alle volwassen katten. De fijne creaties van zachte repen van aromatisch vlees of hartige vis zijn een genot ...
EUR 5.81
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed