Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Wilde kat terug in Nederland

 
Post datum: 7/2/2006    1902 keer bekeken   
Bron: De Volkskrant 
 
ARNHEM - Na vele eeuwen van afwezigheid is de wilde kat min of meer terug in Nederland. Uit nader onderzoek van drie waarnemingen uit de periode 1999 tot en met 2004 is gebleken dat het echt om felis silvestris gaat. De eerste twee keer betrof het dode dieren, een mannetje (Nijmegen in 1999) en een vrouwtje (Vaals in 2002), de laatste keer een jong levend mannetje. Dat heeft een woordvoerder van Zoogdiervereniging VZZ vrijdag laten weten.

De drie wilde katten zijn waarschijnlijk niet in Nederland geboren. Er zijn echter aanwijzingen dat de diersoort al in het land is of vlak over de grens in de buurlanden.

Het jonge mannetje dat op 1 maart 2004 bij Heeze werd gevangen, bleek eind juli 2003 vanuit de Vogezen (Frankrijk) door Nederlanders te zijn meegenomen, die dachten dat het om een jong (10-12 dagen oud) huiskatje ging. Na een half jaar liep hij van huis weg. Op 1 maart werd het dier in Heeze gevangen. Na onderzoek en het afnemen van DNA-materiaal is hij vrijgelaten.

Wilde katten waren na de Romeinse tijd niet meer in Nederland gezien. Waarschijnlijk werd ontbossing, klimaatsverandering en jacht in het begin van onze jaartelling de dieren fataal.

 
  Kattenhater houdt zich stil
  'Buitenplaatsen' voor asielkatten gezocht
  Dierenbescherming wil een dierenboulevard

Gerelateerd

Op zoek naar de dikste kat van Nederland

Moralistisch Nederland blij met dierenpolitie

Grote katten ook in Nederland te krijgen

Grootste dierenasiel van Nederland geopend

Wilde kat sluipt Nederland binnen

  

In onze shop
4 tabletten Mansonil All Worm Cat tabletten
Dit is een farmaceutisch product. Grondworm- en lintwormmiddel voor katten. Voor de behandeling van menginfestaties van rondwormen en lintwormen verooryaak...
EUR 13.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed