Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Zwerfkattenprobleem almaar groter

 
Post datum: 6/19/2006    1997 keer bekeken   
Bron: Dierenbescherming 
 
Steeds meer mensen die van hun kat af willen, lijken het dier op straat te dumpen. Het zwerfkattenprobleem neemt daardoor zorgwekkende vormen aan en de dierenasiels zitten steeds sneller vol. Uit de cijfers over 2005 blijkt dat de asielen bijna 34.000 zwerfkatten opvingen. Dat zijn er 2.000 meer dan twee jaar geleden. Het aantal dieren dat netjes bij het asiel wordt afgegeven neemt tegelijkertijd af. Een kwart van de asielen ondervindt capaciteitsproblemen en sommige werken intussen met een wachtlijst voor katten. Andere overwegen dit ook te doen.

Normaal gesproken hebben de Nederlandse asielen vlak voor de zomervakantie topdrukte. Maar de capaciteitsproblemen blijken steeds vroeger te beginnen. Een kwart van de bijna 100 asielen die samenwerken met de Dierenbescherming zat in mei 2006 al praktisch vol. Enkele asielen hebben tegenwoordig zelfs het hele jaar door capaciteitsproblemen voor katten.

Opvallend is het verschil tussen het aantal honden en katten in asielen. Voor elke hond komen er twee katten in het asiel terecht. Dit komt doordat vele malen meer honden een identificatie hebben (chip of tatoeage) en geregistreerd staan bij een databank, waardoor de eigenaar makkelijk te achterhalen is. De Dierenbescherming pleit dan ook al tijden voor verplichte identificatie en registratie (I & R) van zowel honden als katten zodat de baas makkelijk te vinden is. Op deze wijze wordt het bovendien onmogelijk om een huisdier anoniem te dumpen. De overheid ziet echter, tot ergernis van de Dierenbescherming, nog steeds het nut van verplichte I & R niet in.

De Nederlandse asielen behoren tot de koplopers in de wereld als het gaat om herplaatsing van huisdieren. Voor ruim 80 procent van de katten en bijna 90 procent van de honden die niet teruggeplaatst konden worden bij de eigenaar, werd een nieuw tehuis gevonden. Dit is voor de katten 5 procent meer dan in 2004. Voor de honden 7 procent. De aantrekkende economie doet mensen blijkbaar beslissen een huisdier te nemen. Tot vreugde van de Dierenbescherming kiest men dan steeds vaker voor een asieldier.
 
  Big brother met katten
  Dierenasiel Almelo nu al vol honden en katten
  Gemeente Beveren ondersteund inwoners met 'helpen' katten

Gerelateerd

Kittens willen de wereld ontdekken

Katten steeds vaker op straat gezet

'Om mensen zoals ik te helpen'

Boete na dumpen katjes

Kat zet 50 000 mensen zonder stroom

  

In onze shop
Hagen Catit Drinkfontein 3 l
Net zoals wij mensen hebben ook dieren water nodig om te overleven. Het lichaam van een kat of een hond bestaat voor ongeveer 70% uit water. Als u uw huisd...
EUR 45.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed