Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Krijsen, vreten en ook nog sproeien

 
Post datum: 5/17/2006    Door: FRANK STRAVER    2698 keer bekeken   
bron link 
 
GOUDA - Ze krijsen, houden mensen uit hun slaap, vreten zich vol met afval uit vuilniszakken en sproeien in het rond.

Zwerfkatten. Gouda blijkt er genoeg rond te hebben lopen en als we met zijn allen niet oppassen breidt de populatie zich de komende tijd gestaag uit, zo wordt gewaarschuwd. Dus trekt de Werkgroep Zwerfkatten Gouda aan de bel.

Het probleem van rondzwervende poezen lijkt in het Groene Hart vooral een Goudse kwestie. ,,In een drukke stad als Gouda ligt veel rommel op straat. Een prima plek voor hongerige kattengroepen, zegt P. Watson van Werkgroep Zwerfkatten Gouda (WZG).

Industrieterrein De Goudse Poort is een van de plekken die de dakloze dieren als leefgebied gebruiken. ,,Daar is veel voedsel te vinden en de katten kunnen zich ere gemakkelijk verschuilen, vertelt de WZG-deskundige. ,,Door inteelt binnen de groep komen ook nog eens allerlei ziektes in het spel.

Navraag ter plekke op de Goudse Poort levert echter geen herkenning op.

,,Als er iemand is die het zou moeten merken, ben ik het, reageert de eigenaar van Snackcar Time Out op het bedrijventerrein. ,,Er zit hier van alles, van grote ratten tot kraaien, maar een zwerfkat heb ik in mijn elf jaar op deze plek nog nooit gezien.

De baliemedewerker van Hotel Campanile zag ooit een kat uit zijn vuilnis eten. ,,Maar een kolonie poezen? Nee.

De oorzaak van het poezenprobleem ligt volgens Watson bij ondoordachte aankopen. ,,Mensen willen graag een schattig poesje, maar dan valt het tegen. Ze blijken allergisch te zijn of willen toch ook wel graag op vakantie. Gevolg: de kat belandt op straat.

Het is niet voor niets dat juist katten snel een ware zwerfkolonie vormen.

Watson legt uit: ,,Ze kunnen drie keer per jaar een nest krijgen, vaak met een stuk of zes jonkies. Die zes krijgen ook weer kittens. Reken maar uit. In extreme gevallen hebben je zo zestig katten samen.

Werkgroep Zwerfkatten Gouda gaat de overlast te lijf door de katten met speciale kooien te vangen. Na castratie of sterilisatie gaan de dieren terug de straat op.

,,De beesten planten zich niet meer voort, eten daardoor minder en maken minder herrie.

Het afgelopen jaar heeft de Werkgroep Zwerfkat Gouda 313 katten kunnen helpen: 132 volwassen zwerfkatten werden gecastreerd en gesteriliseerd en 181 kittens werden opgevangen in pleeggezinnen en bij een nieuwe baas geplaatst.

De werkgroep is onderdeel van de Dierenbescherming Afdeling Gouda.

Sinds de oprichting van de werkgroep, eind 2003, zijn er nu al bijna zeshonderd katten geholpen in de regio Gouda.
 
  Kat aangevallen door hond
  Startsubsidie voor informatiecentrum gezelschapsdieren
  Teveel poesjes in Gouda

Gerelateerd

'Om mensen zoals ik te helpen'

Kat zet 50 000 mensen zonder stroom

Britse particulieren houden leeuwen en tijgers

'Katten maken mensen gek'

Katten houden niet van filmhelden

  

In onze shop
FURminator deShedding Tool voor katten + 12 x 85 g Iams Pouches Delight Land & Zee in Gelei grat
De FURminator deShedding Tool lost het hoofdprobleem van de meeste kattenbezitters op, overal haren op kleding of bank. Losse haren kunnen leiden tot vervi...
EUR 21.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed