Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Meer dierenleed door verwarde baasjes

 
Post datum: 4/27/2006    Door: Nienke Oort    2393 keer bekeken    
 
AMSTERDAM - Mensen in een sociaal zwakke positie, zoals psychisch verwarde mensen, geestelijk gehandicapten, dementerende ouderen en verslaafden, verwaarlozen steeds vaker hun huisdieren.

Maar liefst vijftien tot twintig procent van alle klachten die binnenkomen bij de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming wordt veroorzaakt door deze groep, wat neerkomt op zo’n duizend meldingen per jaar.

Heleen Jager van de Dierenbescherming Amsterdam splitste de cijfers uit en ziet het als een groeiend probleem. „Laat ik vooropstellen: dierenleed is niet belangrijker dan mensenleed, maar menselijke problemen mogen niet tot dierenproblemen leiden.”

Het streven om mensen zolang mogelijk op zichzelf te laten wonen, ziet Jager als een mogelijke oorzaak. „De controle is dan minimaal. Daarnaast telt het financiële plaatje mee; sociaal zwakkeren hebben vaak geen fors inkomen en kunnen een bezoek aan de dierenarts simpelweg niet betalen. En de vereenzaming. Er zijn veel mensen die geen familie of vrienden hebben die naar ze omkijken.”

Jager en de landelijke Dierenbescherming kunnen mensen niet verbieden een huisdier te houden. Dat kan alleen een rechter met een zogenoemd ’houdverbod’ en deze straf wordt nog maar mondjesmaat opgelegd..

,,Wij werken steeds intensiever samen met hulpverleningsinstanties, zodat medewerkers vaker bij ons aan de bel trekken”, aldus Jager.

De woordvoerster van de afdeling Amsterdam, waar 44 van de 234 klachten te herleiden zijn naar sociaal zwakkeren, komt met schokkende voorbeelden. Een verwarde man was zijn huis uitgezet en hield zijn katten al weken in een personenauto die was volgestopt met eigendommen. Voor de bestuurdersstoel stond zelfs nog een kattenbak, maar de beesten konden nauwelijks hun kont keren.

„De man gaf de beesten dan nog wel te eten en dat maakte het voor ons des te moeilijker ze bij hem weg te halen. Hij bedoelde het niet eens slecht, maar soms zien mensen gewoon niet wat ze hun dieren aandoen.”

Ook kwam er een telefoontje binnen van een dierenarts die een totaal verwaarloosde herder in zijn praktijk kreeg. Het beest was volledig uitgemergeld, lag al in coma en kon niet meer worden gered. „Het bleek dat deze mensen het dier wel eten gaven, maar hij was ziek en ze gingen gewoon niet met hem naar de dierenarts.”

Wat Jager zorgen baart is dat niemand over dit soort gevallen aan de bel trekt. „Mensen moeten deze verwaarloosde hond op straat zien lopen. Helaas denkt men nog te vaak: ’dit is niet mijn probleem’. Wij dringen erop aan dat mensen ons of de politie bellen.”
 
  Protest tegen de Chinese bontindustrie
  Nieuw contract over opvang zwerfdieren
  Kat vergiftigd in Nieuw en Sint Joosland

Gerelateerd

Dierenasiel zoekt baasjes voor vele kittens

Zwerfdieren sneller terug naar baasjes dankzij Amivedi

Katten hebben slimmere baasjes dan honden

'Om mensen zoals ik te helpen'

Kat zet 50 000 mensen zonder stroom

  

In onze shop
Hagen Catit Drinkfontein 3 l
Net zoals wij mensen hebben ook dieren water nodig om te overleven. Het lichaam van een kat of een hond bestaat voor ongeveer 70% uit water. Als u uw huisd...
EUR 45.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed