Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

De onweerstaanbare geur van vis

 
Post datum: 4/12/2006    Door: Melita Lanting    2164 keer bekeken   
bron link 
 
OUWERKERK - Als de honger het wint van de angst, is het voor een paar dagen gedaan met de vrijheid van een rood-witte poes. Het dier heeft zich gisteren laten bedotten met een bakje kattenbrokjes met vissmaak. Met als gevolg een retourtje dierenarts, om over enkele dagen ’geholpen’ terug te keren in de vrije natuur.

Het is doodstil in de polders bij Ouwerkerk. Harry van Doorn zit in zijn huis de krant te lezen en ver weg is een boer bezig aardappelen te poten. Om het huis van Van Doorn sluipen twaalf zwerfkatten. Op zoek naar het voer dat hij daar elke dag trouw neerzet. Behalve nu, want de dierenbescherming is op weg naar de polders om vangkooien neer te zetten. „Het worden er te veel“, zegt Van Doorn. „Ik vind het best gezellig, al die katten rond het huis, maar het waren er altijd een stuk of vijf en in de herfst kwam er opeens een poes aan met vijf jongen.“ Het zijn er inmiddels twaalf: grijze, gevlekte, rode - alle soorten scharrelen rond het huis en liggen op een afstandje in de zon te loeren of er al eten staat.

Inge Zweedijk en Piet Bode van de dierenbescherming plaatsen twee vangkooien bij het huis en gaan naar binnen in afwachting van wat komen gaat. Nog geen vijf minuten later meldt zich de eerste hongerige viervoeter. Muisgrijs en zonder staart. Het beest ontdekt de kooi met daarin de onweerstaanbare geur van vis en loopt doelbewust het kooitje in. Direct klinkt een forse tik, het deurtje vliegt dicht en de kat springt alle kanten uit om te proberen te ontsnappen. Maar helaas voor zijn mannelijkheid, hij wordt snel de ambulance ingedragen en hem wacht een castratie.

Kooi nummer twee staat langer leeg. Nadat de kooi eerst nog in een schuurtje is gezet zonder het gewenste resultaat, besluit Van Doorn de kooi in een weiland te dragen. Daar zit - verscholen onder de struiken - een rode poes. „Dat beest vertrouwt mij.“

Afstelling

De poes komt er inderdaad aangesneld als ze Van Doorn in het vizier krijgt. Een paar rondjes rond de kooi en ze loopt er in. Tot verbijstering van Zweedijk en Bode klapt het deurtje niet dicht. „Hij staat niet scherp genoeg afgesteld“, zegt Bode. De poes neemt een paar happen en loopt de kooi uit. Na een paar omtrekkende bewegingen komt ze opnieuw op de geur af. Nu kruipt de poes er wel ver genoeg in om het deurtje te activeren en met een droge tik klapt het deurtje dicht.

De missie voor deze dag zit er op en een klein uurtje nadat de eerste kooi is neergezet rijdt de dierenambulance richting dierenarts in Zierikzee. Daar worden de poezen geopereerd en na een paar dagen bijkomen in het asiel worden ze teruggebracht naar de polders bij Ouwerkerk. Want dat is de bedoeling van deze actie: de dieren gewoon hun leventje in het wild laten leven, maar dan wel zonder dat er jaarlijks nieuwe kittens komen. De komende dagen zal de dierenbescherming blijven vangen bij Ouwerkerk tot alle twaalf katten bij de dierenarts zijn geweest. De kosten worden betaald uit een speciale inzamelingsactie.
 
  ’Alleen de hechtingen moeten er nog uit’
  Honderden beschermde roofvogels vergiftigd
  40 poezen bestormen Iepers belfort

  

In onze shop
Gourmet Gold Fijne Hapjes Voordeelpakket Kattenvoer 24 x 85g
Gourmet Gold Mals Hapje zijn onweerstaanbare vleeshapjes in een heerlijke saus. De unieke recepturen uit de beste kwaliteit ingrediënten, smelten op de ka...
EUR 9.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed