Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

„Onderschat rol kat bij vogelgriep niet”

 
Post datum: 4/6/2006    Door: admin    2189 keer bekeken   
bron link 
 
ROTTERDAM - Een groep Nederlandse virologen, waaronder de Rotterdamse specialist A. Osterhaus, waarschuwt de rol van katten in de verspreiding van het vogelgriepvirus niet langer te onderschatten.

De onderzoekers stellen in het jongste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat donderdag verschijnt, dat er richtlijnen moeten komen voor katten, zoals een ophokplicht in een gebied waar het H5N1-virus rondwaart onder wilde vogels of kippen.

De virologen sluiten niet uit dat in katten en andere dieren een nieuwe variant van het virus kan ontstaan die makkelijk van mens-op-mens overgaat. Dit kan leiden tot een pandemie die mogelijk miljoenen mensenlevens eist.

Het eerste bericht van een huiskat die doodging aan vogelgriep stamt uit 2004. Sindsdien zijn wereldwijd meerdere gevallen onder katten en katachtigen gemeld. Zo stierven in een Thaise dierentuin 147 tijgers na het eten van karkassen van besmette kippen. Indonesische, Iraakse en Duitse autoriteiten meldden dode huiskatten. In Duitsland is het virus onlangs vastgesteld in een dode steenmarter.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere instanties onderschatten het risico van katten voor overdracht van het vogelgriepvirus, stellen Osterhaus en collega’s. Tot nu toe gaan de WHO en de VN-landbouw- en voedselorganisatie FAO ervan uit dat katten voor de vogelgriep min of meer een „doodlopende straat” zijn en het virus niet doorgeven.

Het Rotterdamse virologenteam is daar echter niet zeker van. Een hoog aantal dode katten zou volgens hen een alarmbel kunnen zijn voor de aanwezigheid van het virus. Dierenartsen die een uitbraak van vogelgriep onder Iraaks pluimvee bestreden, meldden bijvoorbeeld een algemene, hoge sterfte onder katten. Laboratorium onderzoek bevestigde het vermoeden dat dit door hetzelfde virus werd veroorzaakt.

De virologen pleiten voor verscherping van de controle op dieren die mogelijk aan vogelgriep zijn doodgegaan. Bovendien moet er volgens hen meer onderzoek worden gedaan naar de rol die katten en wilde vleeseters als vossen, wezels en zeehonden kunnen spelen in de verspreiding van het virus.

De onderzoekers menen dat, ondanks de onzekerheden, de mogelijke rol van katten een plaats moet krijgen in de officiële draaiboeken voor de bestrijding van het H5N1-virus.
 
  Rol huisdieren bij vogelgriep onderschat
  Plezierpil voor katten
  Wel stofnesten, niks engs aan

Gerelateerd

Kat niet snel besmet met vogelgriep

Rol huisdieren bij vogelgriep onderschat

Bij vogelgriep katten naar binnen

Duitse kat met vogelgriep gevonden

  

In onze shop
Animonda Carny Adult Kattenvoer 6 x 200 g
De natuurlijke voeding van katten draait geheel om vlees, plantaardige bestanddelen zijn voor een soortgerichte en natuurlijke voeding ongeschikt, omdat ka...
EUR 4.49
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed