Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Massa katjes gedumpt in asielen

 
Post datum: 3/25/2006    Door: Bert DIELS    2185 keer bekeken   
bron link 
 
SCHOTEN - Elke lente is het weer zover. Dan zitten de dierenasielen vol jonge katjes. De grote toeloop laat voorlopig nog even op zich wachten, maar de gemeente Ranst roept zijn inwoners alvast op om hun huisdier te laten steriliseren.

Een heel goed idee", vindt Betty Mertens van het dierenasiel in Schoten. ,,Vorig jaar hadden we hier meer dan tweehonderd kleine katjes. Dat overaanbod kan maar op één manier opgelost worden en dat is voorkomen dat ze zich kunnen voortplanten."

Vooral de vakantiemaanden zijn het ergst. Vorig jaar in augustus zijn er bij het dierenasiel van Betty maar liefst 49 jonge katjes binnengebracht. ,,De gemeenten zouden beter meer reclame maken voor sterilisatie. Veel mensen weten zelfs niet dat minder gegoeden voor 7,5 euro lidgeld terecht kunnen bij het dispensarium, een stichting van Prins Laurent. Die nemen dan een heel jaar alle zorgen voor twee huisdieren op zich."

Service van het huis

Een sterilisatie bij de dierenarts kost tussen de 50 en 110 euro. ,,Een kat kan op één jaar tijd vier keer jongen. Dat kunnen dus gemakkelijk zestien nakomelingen per jaar worden."

,,Vaak denken de mensen ,,we laten ze maar doen. We kunnen ze toch naar het asiel brengen". Maar dat kan niet blijven duren. We proberen natuurlijk zo weinig mogelijk dieren te euthanaseren. Maar als ze echt te ziek of oud zijn, kunnen we bijna niet anders. De meeste katjes die in een doos ergens worden achtergelaten, komen trouwens ziek binnen."

Vorig jaar moest ze 27 van haar gasten laten inslapen. Op een totaal van meer dan vijfhonderd katten, is dat niet veel. ,,We zijn ook een beetje het slachtoffer van ons eigen succes. We vinden dan ook regelmatig een doos jonge katjes voor onze poort omdat de mensen weten dat er hier zo veel mogelijk in leven worden gehouden."

Bij veel mensen leeft ook nog de misvatting dat katten langer leven als ze een keer een nest hebben gehad. ,,Dat is een probleem voor ons. Negen kansen op de tien komt die eerste nest bij ons terecht. Sterilisatie heeft alleen maar voordelen, daarom doen we het ook zelf bij al onze katten. Een service van het huis, zeg maar."
 
  Zwart-witte katten verdwijnen naar pelsfabriekjes in Oost-Europa
  Nederland heeft 30,7 miljoen huisdieren
  Meer afgedankte dieren door vogelgriep

Gerelateerd

Gekneveld katje gedumpt in glascontainer

Kittens gedumpt in stromende regen

Zes katten gedumpt bij De Hof van Ede

Hond en katten gedumpt bij Dierentehuis

Hond en katten gedumpt bij Dierentehuis

  

In onze shop
10 + 2 gratis! Catz Finefood 12 x 200 g
De vitaliteit en gezondheid van een kat hangen in grote mate van haar voeding af. Catz Finefood staat voor een soortgerichte, evenwichtige en natuurlijke k...
EUR 14.15
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed