Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

„Fokken op abnormaliteit geeft alleen maar klachten”

 
Post datum: 3/23/2006    Door: admin    2094 keer bekeken    
 
DEN HAAG - Twee groepen beklagenswaardige huisdieren komen regelmatig in het nieuws. Arme puppies die bij broodfokkers vandaan komen én dieren die bij mensen wonen die er niet goed mee omgaan. Misstanden komen vooral voor bij de eerste groep, zegt prof. dr. C. J. G. Wensing, voorzitter van het Forum Welzijn Gezelschapsdieren.
Nee, hij heeft geen dieren. Niet meer. Maar als hij nog wel een hond had, zou hij zich het hoofd niet breken over de vraag of hij nu het beste voer van Prins of Royal Canin voor zijn viervoeter zou kopen. „Ik zou het goedkoopste nemen.”

En dat terwijl W. Hendriks, hoogleraar diervoeding aan Wageningen Universiteit, onlangs schreef dat baasjes meer aan de behoefte van hun dier zouden moeten denken en minder hun eigen voorkeuren op het dier projecteren. Zijn bevindingen stonden in een artikel over de wereld die nog te winnen is op het gebied van dierenwelzijn. Katten krijgen brokjes omdat hun eigenaar dat liever heeft, maar de dieren zelf geven de voorkeur aan blikvoer, die „stinkende smurrie.”

Ieder zijn vak, relativeert Wensing. Om dit soort specifieke zaken draait het rapport van het Forum Welzijn Gezelschapsdieren in elk geval niet. „De meeste mensen houden van hun huisdier en gaan er goed mee om. Misstanden bestaan vooral in de fokkerij. Sommigen fokken op abnormaliteit, op een korte snuit of korte pootjes. Dat geeft alleen maar klachten.”

Het forum onderscheidt in het rapport dat donderdagmorgen werd gepresenteerd duidelijk die twee groepen. Voor de eerste groep, consumenten, gelden vooral adviezen, voor de laatste streeft het forum naar regels. Identificatie en registratie van honden en katten bijvoorbeeld maken de dieren en hun houders „zichtbaar.” Voordelen zijn dat het fokbeleid beter aan te sturen is en er minder agressieve dieren en zwerf- en asieldieren zullen komen. „Wij vragen echt om een verplichting tot identificatie. De overheid moet gaan controleren op naleving van de regels, anders hebben ze geen zin. Maar het ministerie van Landbouw ziet dat nog niet zo zitten.”

Registratie zal wat kosten, erkent Wensing. „Toch denk ik dat het niet zo’n verschrikkelijke exercitie zal worden als het verplicht wordt. Twee derde van alle honden wórdt al geregistreerd.”

Voor fokkers en handelaren zijn voorschriften vast te stellen. Voor consumenten niet. Wie controleert het doorsnee konijn in de achtertuin?

„Bij huisdierhouders kun je niet veel meer doen dan ze helpen aan goede informatie. Brede voorlichting verzorgen, ook op scholen. We kunnen de consument mondiger maken. Dat is ook van belang als het gaat om grijze gebieden, zoals handel via internet, waar wij weinig invloed op kunnen uitoefenen. Je moet niet de illusie hebben dat de situatie na dit rapport op korte termijn drastisch verandert.”

Op langere termijn wel?
Stellig: „Het wordt beter. In een beschaafd land hoor je ervoor te zorgen dat er goed met dieren wordt omgegaan.”
 
  Maastricht komt in actie tegen zwerfkatten
  Verwaarloosde dieren gevonden
  Drie katten vergiftigd in Terneuzen

Gerelateerd

'Niet alleen maar knuffelen'

Wat doen katten als ze alleen thuis zijn?

Britse kat eet alleen groenten en fruit

Dierenasiel heeft alleen nog plek voor noodgevallen

Zwerfkatten niet alleen probleem Dierenbescherming

  

In onze shop
10 kg Royal Canin Ragdoll Kattenvoer
Royal Canin Ragdoll is een evenwichtig compleetvoer. Het voer bevat een unieke formule, waardoor het voer uitstekend geschikt is voor ragdolls. Van oorspro...
EUR 56.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed