Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Voortaan bijsluiter bij aankoop kat

 
Post datum: 3/23/2006    Door: admin    2286 keer bekeken   
bron link 
 
DEN HAAG - Als overheid en huisdierbranche slim samenwerken, krijgen hond, kat en konijn een beter leven. Dat is de kern van het rapport dat het Forum Welzijn Gezelschapsdieren vanmorgen overhandigde aan minister Veerman van Landbouw.

Een bijsluiter bij aankoop van een huisdier bijvoorbeeld moet verplicht worden, vindt het forum. Daarnaast wil het een Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) in het leven roepen. Via een website, tv- en onderwijsprogramma’s en publiekscampagnes zal die informatie worden verspreid.

Het actieplan -„géén adviestraject”- van het forum dient als antwoord op een vraag van minister Veerman hoe „de verantwoordelijkheid voor de zorg van het gezelschapsdier kan komen waar die hoort” en hoe overheid en huisdierbranche daarin kunnen samenwerken.

Om concrete plannen op tafel te krijgen, stelde hij in januari 2005 het Forum Welzijn Gezelschapsdieren samen. In het forum zitten vertegenwoordigers van organisaties uit de hele huisdierenbranche.

Naast samenwerking tussen overheid en huisdierbranche zijn „professionalisering en transparantie” voorwaarden voor succes in de gezelschapsdierensector, menen de opstellers van het rapport. Ze pleiten -behalve voor goede voorlichting aan burgers en handelaren- voor een certificatiesysteem voor handelaren en fokkers en verplichte registratie van honden en katten. Ook moeten er afspraken komen waardoor het aantal gevaarlijke huisdieren vermindert.

De maatregelen spelen in op gebieden waar het fout gaat bij huisdieren. Gebrek aan kennis onder consumenten en een verkeerde mentaliteit bij fokkers zijn de grote boosdoeners. Terwijl gevederde en harige vrienden een steeds grotere plaats innemen in de maatschappij en het aantal gezinnen met een dier in huis de laatste decennia sterk is toegenomen, groeien ook de problemen. Kenners signaleren meer en meer erfelijke gebreken, gezondheids- en gedragsproblemen en sterfte onder uitheemse dieren.

In het Forum Welzijn Gezelschapsdieren zijn het Platform Verantwoord Huisdierbezit, brancheorganisatie Dibevo, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Faculteit der Diergeneeskunde uit Utrecht, de Dierenbescherming en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vertegenwoordigd.
 
  Veel zwart-wit katten verdwijnen
  De mens lijdt, dier heeft pijn
  Kat valt uit boom

Gerelateerd

Poes en konijn ingezet voor welzijn ouderen

Dierenvriend kan voortaan lintje tegemoet zien

  

In onze shop
22 + 2 gratis! 24 x 100 g Animonda Rafiné Soupé Kattenvoer
Fijne malse en heerlijke vleesbrokjes verfijnd met echte gourmet-ingrediënten laten kattenharten sneller kloppen. Het Animonda Rafiné Soupé natvoer word...
EUR 10.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed