Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Vogelgriep bij Oostenrijkse katten

 
Post datum: 3/6/2006    Door: Admin    1886 keer bekeken   
bron link 
 
WENEN (ANP) - Bij levende katten in Graz in de Zuid-Oostenrijkse provincie Stiermarken is het ook voor mensen levensgevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 vastgesteld. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw en Volksgezondheid van de provincie sprak over drie positieve tests.

Het departement gaat er vanuit dat de dieren in aanraking zijn gekomen met besmette vogels. Mensen zouden vooralsnog veilig zijn, benadrukte de voorzitter van de Oostenrijkse Federale Veterinaire Kamer. Volgens hem is het virus nog nergens van kat op mens overgedragen.

De besmette katten leven in een dierenasiel, waar eind februari H5N1 was vastgesteld bij een aantal kippen. De dieren zijn waarschijnlijk besmet door een aantal geïnfecteerde wilde zwanen die naar het asiel waren gebracht en in dezelfde kooi als de kippen zaten. Alle dieren in de kooi zijn afgemaakt. De in totaal ruim 160 katten van het asiel zijn in Wenen in quarantaine geplaatst.

Duitse eiland Rügen

In de strijd tegen de vogelgriep bepleitte een regionaal Duits verbond van pluimveehouders voor een jacht op loslopende wilde katten. ,,Het valt niet te verantwoorden dat katten tot op dit moment zich vrijelijk in de natuur kunnen bewegen', aldus de voorzitter van het verbond. Afgelopen week troffen onderzoekers op het Duitse eiland Rügen voor het eerst bij een kat het virus aan dat vogelgriep veroorzaakt.

Het virus is inmiddels ook in Polen opgedoken. Twee dode zwanen die vrijdag waren gevonden in het noorden van het land, waren besmet met de dodelijke H5N1-variant van de vogelgriep. Dat meldde het Poolse nationale laboratorium na onderzoek van de kadavers.

Zuid-Franse stad Marseille

In Frankrijk rukt het virus langzaam op. De vogelgriep is inmiddels ook vastgesteld in de buurt van de Zuid-Franse stad Marseille. Bij een wilde zwaan die op 28 februari dood werd gevonden, is het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1 geconstateerd, meldde het ministerie van Landbouw. Met de laatste besmetting komt het aantal boven de dertig. Volgens de Franse dierenbescherming hebben een paar duizend eigenaren van katten laten weten af te willen van hun huisdier.
 
  Onderzoek naar dode katten in Duitsland
  Frankrijk: katten moeten binnen blijven
  Vogelgriep krijgt haren

Gerelateerd

Katten in de provincie Utrecht niet kogelvrij

'Om mensen zoals ik te helpen'

Kat zet 50 000 mensen zonder stroom

Man voert levende katten aan pitbulls

Kat niet snel besmet met vogelgriep

  

In onze shop
Hagen Catit Drinkfontein 3 l
Net zoals wij mensen hebben ook dieren water nodig om te overleven. Het lichaam van een kat of een hond bestaat voor ongeveer 70% uit water. Als u uw huisd...
EUR 45.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed