Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Eigenaren houden hun hart vast voor ophokplicht

 
Post datum: 3/2/2006    Door: admin    2516 keer bekeken    
 
AMSTERDAM - Krijgen de 3,3 miljoen poezen en katten in Nederland net als hun Duitse soortgenoten straks huisarrest vanwege de naderende vogelgriep? Minister Veerman (Landbouw) ziet vooralsnog geen aanleiding om in ons land, na het pluimvee, nu ook een ophokplicht voor katten in te stellen.

Zijn Duitse collega Horst Seehofer denkt daar geheel anders over. Het onverwacht snel overspringen van het vogelinfluenzavirus op een kat heeft bij onze oosterburen voor heel wat nervositeit gezorgd.

Ook de Nederlandse Bond van Hoender-, Dwerghoender-, Sier- en Watervogelhouders (NHDB) te NieuwSchoonebeek, heeft intussen minister Veerman per fax verzocht zo’n kattenophokplicht in te stellen. Tevergeefs, tot nu toe. In de brief stelt voorzitter Franc Beekmans mede namens zijn bestuur: „De combinatie van katten en ‘klassieke vogelpest’ is op allerlei manieren zonder meer risicovol te noemen.”

De trotse bond van hoenderliefhebbers heeft dan ook alle hobbymatige pluimveehouders opgeroepen zoveel mogelijk katten bij hun hokken en rennen te weren. „Wij achten het infectierisico zelfs groter dan het risico dat hobbymatig gehouden pluimvee teweegbrengt”, schrijft Beekmans aan de bewindsman. „Wij zien ons gesteund door uw commissie van externe deskundigen. Katten kunnen een belangrijke schakel zijn bij de verspreiding van het virus. Zij kunnen het virus overdragen op mensen, het overdragen binnen de eigen soort en op andere dieren, met name pluimvee met alle desastreuze gevolgen van dien.” En tegen deze krant: „Ik zie niet zo snel gebeuren dat een zwaan het kadaver van een vogel opeet, een kat doet dat wél.” De NHDB heeft intussen ook alle Nederlandse kattenliefhebbers gevraagd hun huisdieren binnen te houden.

„Maar ik kan mijn drie katten gewoon niet binnenhouden”, zegt Katinka uit Amerongen. „Het zijn Siamezen, nogal eigenzinnige dieren. Ze breken de tent hier af als ik ze in huis opsluit. Dat pikken ze niet!” En Kees en Anita uit Lelystad kunnen het niet over hun hart verkrijgen hun kat die bekendstaat als een superversierder, met talrijke affaires in de buurt, huisarrest te geven. „Dan gaat-ie dood! Hij is een vrijbuiter, weet u. Hij hoort bij ons. En wij bij hem. Een ophokplicht voor hem is ook een straf voor ons.”

NHDN-voorzitter Franc Beekmans: „Dát is inderdaad het soort reacties dat we binnen krijgen. Veel kattenliefhebbers reageren zo. Poezen en katten moeten de ruimte hebben, vinden zij. Je kunt ze niet wekenlang vastleggen, horen we dan. Maar misschien zou het toch wel raadzaam zijn, uit het oog van welzijn van mens en dier.”

Echter, houders van ras- en sierkatten, zoals Janny en Henk Geelen uit Hellevoetsluis, zien geen problemen ontstaan. Zelfs niet wanneer het tot een ministerieel opgelegde ophokplicht voor katten zou komen. „Onze katten, we hebben 18 Perzen, komen al nooit buiten. Dat geldt voor alle raskatten”, zegt Henk Geelen. „Ze zijn er sowieso te duur voor om ze buiten te laten lopen”, valt zijn vrouw bij. Zij is de voorzitter van de Nederlandse Langhaarkatten Vereniging en kan het weten.

Op dit moment dus geen ophokplicht voor katten. „Nee”, reageert viroloog prof. Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, „want er is géén vogelgriep in Nederland.” Maar dat zou dus kunnen veranderen? Bijvoorbeeld als vandaag het H5N1virus hier zou opduiken! „Ja, dat zou kunnen… afhankelijk van de zone waar het zich in ons land afspeelt. Dan zouden er eventueel dergelijke maatregelen genomen moeten worden.”

Het Europees comité van veterinaire experts besloot gisteren dat in gebieden met vogels met vogelgriep katten binnen gehouden moeten worden. Honden moeten in deze gebieden aangelijnd worden uitgelaten.
 
  Duitse kat had meest agressieve H5N1-variant
  Aanpak probleem zwerfkatten Eindhoven
  Meer kattenvangers nodig in A`dam

Gerelateerd

Huisdier vaak aanleiding tot burenruzie

Op zoek naar de dikste kat van Nederland

Moralistisch Nederland blij met dierenpolitie

Bijna half miljoen dieren zinloos gedood

Politie waarschuwt eigenaren huisdieren voor gif

  

In onze shop
FURminator deShedding Tool voor katten + 12 x 85 g Iams Pouches Delight Land & Zee in Gelei grat
De FURminator deShedding Tool lost het hoofdprobleem van de meeste kattenbezitters op, overal haren op kleding of bank. Losse haren kunnen leiden tot vervi...
EUR 21.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed