Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Bij vogelgriep katten naar binnen

 
Post datum: 3/1/2006    Door: admin    2280 keer bekeken    
 
BRUSSEL/DEN HAAG - In gebieden met vogels met vogelgriep moeten de katten in de omgeving binnen gehouden worden. Dat heeft het Europees comité van veterinair experts woensdag besloten. Ook honden moeten in deze gebieden aangelijnd worden uitgelaten.

Naast de 'ophokplicht' voor de huisdieren heeft het comité, het zogenoemde Scofcah, op een rijtje gezet hoe moet worden omgesprongen met zieke of dode katten en honden die mogelijk in aanraking zijn geweest met besmette vogels. "Wie zwerfhonden en -katten dood aantreft, moet die niet aanraken en de veterinaire autoriteiten waarschuwen", aldus de experts uit de 25 EU-lidstaten. De verdachte dieren zullen worden onderzocht op aanwezigheid van het vogelgriepvirus.

Nederland steunt de besluiten van het comité, meldde woordvoerster N. van der Zee van het ministerie van Landbouw woensdag. Het advies komt een dag nadat op het Duitse eiland Rügen een dode kat gevonden was, die besmet bleek met het ook voor mensen levensgevaarlijke H5N1-virus.

De Europese experts gaan er op grond van wat nu bekend is vanuit dat mensen niet besmet kunnen raken met het vogelgriepvirus via hun kat of hond en dat de dieren hun soortgenoten niet kunnen besmetten. Besmetting van de huisdieren zien deskundigen nog niet als een verhoogd risico voor de volksgezondheid. Niettemin hebben zij uit voorzorg besloten de huisdieren te behoeden voor mogelijke besmetting.
 
  Rijnland-Palts: geen kat in pluimveestal
  Parijs vroeg onderzoek naar risico voor katten
  Poema in Los Angeles

Gerelateerd

Katten moeten aangelijnd

Britten moeten hun kattenbelletje veranderen

Politie adviseert kat binnen te houden

Huisdieren moeten Sonja-Bakkeren

Kat niet snel besmet met vogelgriep

  

In onze shop
Kattenspeelgoed Cat Activity Turn Around
Het Cat Activity Turn Around intelligentiespeeltje voldoet aan de natuurlijke behoefte van uw kat aan lichamelijke inspanning evenals psychische uitdaging!...
EUR 4.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed