Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Varkensziekte bedreigt honden en katten

 
Post datum: 2/18/2006    Door: admin    2626 keer bekeken    
 
AMSTERDAM - Alle Nederlandse varkens moeten worden ingeënt tegen de besmettelijke dierziekte Aujeszky, die ook gevaarlijk is voor honden en katten. Dat de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) de leden oproept de varkens niet langer te vaccineren, noemt Stichting Wakker Dier onverantwoord.

De dierenwelzijnsorganisatie eist van het Controlebureau Dierlijke Sector (CBD) en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) onderzoek naar de oproep van de vakbond, maakte de stichting vrijdag bekend. Zonder vaccinatie dreigt een uitbraak van de dierziekte. „Dat betekent dat er een ernstige dreiging uitgaat van een mogelijke Aujeszky-crisis voor de ruiming van particuliere huisdieren”, waarschuwt Wakker Dier.

De kans dat deze dierziekte uitbreekt onder varkens, honden en katten acht het ministerie van Landbouw „heel erg klein”, aldus een woordvoerster van het departement. Nederland is al vijf jaar vrij van Aujeszky, net als de omringende landen.

Het Rijk is volgens de woordvoerster op zich niet tegen de vaccinatiestop. Wel eist het ministerie en Brussel dat een goed bestrijdingsplan voor de ziekte in de plaats van het vaccinatiebeleid komt. „En dat is bijna klaar.”

De varkenshouders willen graag van de vaccinatieregeling tegen deze dierziekte af, temeer omdat de ziekte al jaren niet meer voorkomt in Nederland. Niet inenten tegen Aujeszky is mogelijk, als Nederland de zogenoemde 'artikel-10 status' verkrijgt. Met de huidige artikel-9 status is die nieuwe titel slechts een kwestie van tijd.

Stoppen met inenten levert de sector een besparing van 16 miljoen euro op, omdat vaccins en allerlei adminstratieve en arbeidskosten niet hoeven te worden gemaakt. Een uitbraak, zo becijferde de NVV eerder, kost de sector ongeveer 11 miljoen euro.
 
  Kat blijkt vatbaar voor vogelgriep
  Sparen voor crematie huisdier
  Digitale kat

Gerelateerd

Katten moeten aangelijnd

Britten moeten hun kattenbelletje veranderen

Savannah bedreigt Australische dieren

Huisdieren moeten Sonja-Bakkeren

'Alle katten moeten chip of tatoeage'

  

In onze shop
Kattenspeelgoed Cat Activity Turn Around
Het Cat Activity Turn Around intelligentiespeeltje voldoet aan de natuurlijke behoefte van uw kat aan lichamelijke inspanning evenals psychische uitdaging!...
EUR 4.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed