Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Dierenvrienden tegen lijmplank voor ongedierte

 
Post datum: 2/8/2006    Door: admin    7470 keer bekeken    
 
AMSTERDAM - De Amsterdamse Dierenbescherming luidt de noodklok over het gebruik van zogenaamde ’lijmplankjes’, stukjes hout met een zeer sterke lijm zodat ongedierte zoals kakkerlakken, maar ook muizen, vast komen te zitten en een gruwelijke dood tegemoet gaan.

De organisatie wil een einde aan deze manier van ongediertebestrijding en pleit voor een gebruiksverbod.

De lijmplankjes, waarvan er duizenden per jaar in de hoofdstad over de toonbank gaan, mogen legaal verkocht worden. Echter, zodra het beest vastzit en nog leeft, is de plaatser ervan strafbaar. „Een vervelend hiaat in de wet, maar zodra de muis vast zit, is het mishandeling”, zegt woordvoerster Heleen Jager van Dierenbescherming Amsterdam. De inspecteur van de organisatie heeft dan ook al twee keer een proces-verbaal opgemaakt.

De dierenbescherming krijgt steeds vaker telefoontjes van mensen die tegen zo’n plankje aanlopen waarop dan nog een levende muis zit. „Vaak zijn het personeelsleden van winkels of horecagelegenheden die niet weten dat hun baas dergelijke vallen gebruikt. En het is een gruwelijke vondst, want de diertjes rukken in wanhoop hun eigen ledematen kapot”, zegt Jager.

De woordvoerster komt met een voorbeeld van iemand die een nog levende muis aantrof op zo’n plankje: „Zij heeft toen die muis met plank en al onder de kokend hete kraan gezet om dat beestje maar dood te krijgen en uit zijn lijden te verlossen, afschuwelijk.”

„Daarbij blijken de plankjes ook niet echt katvriendelijk. We hebben al twee keer een melding gehad van een kat die vastgelijmd zat en bij de dierenarts uit zijn benarde positie verlost moest worden.”

Jager snapt best dat muizen en kakkerlakken niet de meest graag geziene diertjes zijn. „Ik heb ze zelf ook gehad en het is best vervelend. Maar je lost al een hele hoop op door ervoor te zorgen dat je huis schoon is en er geen etensresten achterblijven. Helpt dat niet, dan zijn er altijd nog iets diervriendelijkere manieren om van die beesten af te komen.” Jager doelt op het inschakelen van een professioneel bestrijdingsbedrijf of verdrogingkorrels.
 
  Kattenactie Dierenbescherming Amsterdam
  Brandweervrouw redt poesje uit riool
  Illegale kattenhandelaarster actief op web

Gerelateerd

Groot succes preventieve acties Dierenbescherming

Sophia KattenBond haalt € 2500 op voor Amsterdamse zwerfkatten

Politie en dierenbescherming bevrijden kat

Kroatische dierenvrienden in het nauw

Chipactie Dierenbescherming groot succes


 Reakties op dit artikel: (1 reakties totaal)
Post datum: 11/6/2007 2:56:54 PM   Gepost door: Manuel
Hallo Ik werk in een groot hotel in Amsterdam waar zij iedere nacht zon wel min. 20 lijmplankjes voor muizen neer leggen, er worden telkens wel weer muizen gevangen en vaak dan ook levend met plankje en al weg gegooid of ze worden op het plankje op een andere afschuwlijke manier om het leven gebracht. Kan hier iets aan gedaan worden? Vriendelijke groeten Manuel

  

In onze shop
Schmusy Nature Kattenvoer 6 x 190 g
Schmusy Nature is natuurlijk kattenvoer, dat optimaal op de voedingsbehoeften van katten is afgestemd. Het gebruik van de beste kwaliteit en natuurlijke st...
EUR 5.49
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed