Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Kattenverhaal begon 11 miljoen jaar geleden

 
Post datum: 2/4/2006    Door: admin    3549 keer bekeken   
bron link 
 
Vorsers van het National Cancer Institute in Frederick zijn er in geslaagd een familiestamboom van katten te creŽren door het DNA van huispoezen en alle 36 wilde soorten te analyseren. Daaruit blijkt dat de moderne katachtigen zowat 11 miljoen jaar geleden in AziŽ zijn ontstaan. Door gebrek aan fossielen was de afstamming van de kat tot nog toe moeilijk te bepalen. DNA-onderzoek gaf nu de doorslag.

Zuidoost-AziŽ, daar ligt de oorsprong van de katachtigen. Ruim 11 miljoen jaar geleden liep daar de voorouder rond, waaruit alle soorten ontstonden. Na AziŽ verspreidden de beestjes zich over de rest van de aardbol, waarbij acht hoofdstamlijnen worden onderscheiden. Europa en Afrika kwamen eerst aan de beurt. Via een landbrug in de huidige Beringstraat werden ook Noord- en Zuid-Amerika gekoloniseerd.

Als eerste ontstond het Pantherea-geslacht waartoe onder meer tijgers, leeuwen en jaguars behoren. Daarna volgde een groep kleinere soorten uit AziŽ en Afrika, met onder meer de caracal en de serval. Recenter ontstonden de lijnen van de lynx, poema, de Bengaalse kat en als laatste de huiskat.

Onze miauwende huisgenoot werd naar schatting tien- tot twaalfduizend jaar geleden gedomesticeerd en stamt af van de wilde katten uit EuraziŽ en Afrika. Het oudste bewijs van een huiskat werd twee jaar geleden op Cyprus gevonden. Archeologen legden daar een graf bloot van een huiskat van zowat 9.500 jaar oud.
 
  Kat adopteert vogel
  Kattenhater teistert Dampoortkwartier
  Afslankwedstrijd honden en katten

Gerelateerd

Bijna half miljoen dieren zinloos gedood

'In de baarmoeder' serie op National Geographic

Nederland heeft 30,7 miljoen huisdieren

Een canadese kat erft 1 miljoen euro

  

In onze shop
20 + 2 gratis! 22 x 100 g Megapack Miamor Ragout Royale Kattenvoer
Miamor ragout biedt uw kat
EUR 9.08
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed