Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Schiedamse fokpoes Kyara aan de pil

 
Post datum: 12/22/2004    Door: admin    3584 keer bekeken    
 
Rotterdam - De Schiedamse dierenliefhebster Erna van Houten (44) heeft zondagmiddag haar twee troetels Kyara en Mufassa meegenomen naar de internationale kattententoonstelling in Sportcomplex Schuttersveld in Rotterdam-Crooswijk. Ze zitten in een kille traliekooi, die gezellig is gemaakt met een tapijtje met pantermotief op de vloer. Er boven heeft Erna een matje opgehangen, waar de verwaand kijkende poezenmiezen onder kunnen zitten.

,,Het is pure liefhebberij,'' vertelt Erna. ,,Op tentoonstellingen kom je steeds bekenden tegen. Ik ben altijd gek op katten geweest. Een huis zonder kat is geen huis. Die namen komen uit de Lion King. De 'blotched' Main Coons stammen oorspronkelijk uit Amerika. Mijn Mufassa is volgens de keurmeester te tenger voor een volwassen kat en daar kan ik beter niet mee door fokken. Maar ik doe hem er niet voor weg. Thuis heb ik nog een internationaal kampioen zitten. De poes Kyara is met haar elf maanden nu jammer genoeg nog te jong voor kittens. Die moet nu nog aan de pil met die andere twee in de buurt.''

Alleen buiten komen de kostbare pronkkatten van de Schiedamse niet. ,,Nee. Ik word gek als ik er eentje kwijt raak. Een vogel hebben ze nog nooit gevangen. In de omheinde tuin, waar ik de katten weleens los laat, jaag ik de vogels steeds weg. Maar het kan er nog van komen, want binnen heb ik een dwergpapegaai en een parkiet in een kooi,'' zegt ze lachend.

'Cat Fanciers' Het land voor de kattenfokkers is Amerika en de vaak lucratieve dierenliefhebberij is internationaal georiŽnteerd. Daarom is de voertaal in de poezenfokwereld grotendeels Engels. De Europese club van liefhebbers van de harige kroelers, waarvan de Nederlandse afdeling in Rotterdam is gevestigd, heet dan ook ECF: European Cat Fanciers (liefhebbers). En een kattenfokker is een 'cattery'.

Grote belangstelling zondagmiddag voor de ECF-show, waar ook fokkers uit BelgiŽ en Duitsland op waren afgekomen. Een negental gekwalificeerde keurmeesters bekeek meer dan driehonderd katten van verschillende soorten. Binnen verschillende categorieŽn waren er internationaal erkende prijzen te winnen. Poezen die in hun categorie eerste werden, maken kans op de felbegeerde titel Groot Europees Kampioen. Maar dan moeten ook keurmeesters in ten minste drie andere Europese landen de viervoeter de kampioenstitel van een tentoonstelling hebben toegekend. Maar ook een mindere kwalificatie van een officiŽle keurmeester op het stamboomkaartje van de moeder of vader van een babypoes, kan de aanschafprijs van het huisdier al snel doen oplopen tot een bedrag tussen de 300 en 500 euro.

Castraten De kortharige 'exotic' Saffier won gistermiddag de eerste prijs onder de castraten tijdens de kattenshow. Maar met zijn medaille om zijn nek bovenop een Grieks zuiltje op de foto voor de tentoonstellingsfotograaf, wilde de gemankeerde Perzische kater van de trotse Stephanie Molenaar (27) uit Den Haag niet. Met een stokje met veertje en balletje moest de speelse zwarte spring-in-het-veld op de marmeren sokkel worden gehouden.

De prijswinnaar uit de kattenfokkerij van Stephanies ouders draagt hun stamboomnaam 'Castle Cove'. ,,Ik heb hem laten castreren, omdat hij anders het huis onder piest. Hij is niet voor de fok, maar voor op de bank,'' vertelt de eigenaar van de kat met de kenmerkende oranje ogen en platte snuit. ,,Die neus moet zo kort mogelijk zijn. Maar ook weer niet helemaal naar binnen zitten, want dan krijgt hij bijna geen lucht meer,'' legt Stephanie het fokdoel uit.

Saffier is geen beest van kattenfratsen, die plots hoog in de gordijnen hangt als een theekopje te hard op de salontafel terechtkomt. ,,Dat doen Siamezen wel. Maar Saffier is echt een rustige goedige lieverd. Niet van mijn schoot te krijgen.'' Saffier laat wel soms haren achter op schoot. Dat zal bij de haarloze Sphynx-katten in de kooi naast die van de prijswinnaar minder snel gebeuren. ,,Maar dan heb je weer huidschilfers op je broek, of vlekken van het huidvet dat ze achterlaten,'' zegt Stephanie. Zij zweert bij een Pers.

 
  Fysiotherapie, heeft uw kat daar wat aan?
  Beestenbende aan kerstdis
  Handige tips voor de feestdagen

Gerelateerd

Grote internationale kattenshow in Wassenaar

  

In onze shop
10 kg Hill??s Feline + Dreamies met kaas 60 g gratis!
Hill~s Science Plan Feline is een uitgebalanceerde, hoogwaardige voeding voor katten. Hill??s Premium kattenvoer bevat uitsluitend ingredi√ęnten van de bes...
EUR 49.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed