Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Huisdieren net zo dik als hun baasje

 
Post datum: 1/26/2006    Door: admin    2045 keer bekeken    
 
Net als bij mensen is ongeveer de helft van alle huisdieren te dik.

Dit blijkt uit een onderzoek dat het diervoederbedrijf Hill's heeft gehouden onder tientallen dierenartsen, aldus de Telegraaf woensdag.

Oudere dames die hun kat bonbonnetjes geven, een hond die alleen nog maar leverworst lust: het komt allemaal voorbij in de praktijk van de dierenarts. Namen mensen vroeger nog een poes om muizen in huis te vangen of een hond om huis en haard te bewaken, tegenwoordig is het dier er meestal alleen voor het gezelschap.

Hun gelijke
Het huisdier speelt een steeds belangrijkere rol in het leven van veel mensen. Dierenbezitters behandelen hun beest als hun gelijke. Dit heeft tot gevolg dat ook huisdieren minder bewegen en te veel eten, net als hun baasjes. Daarbij zijn er zoveel blikken, brokken en snacks verkrijgbaar voor huisdieren, dat de verleiding groot is hem danig te vertroetelen.

Dierenarts Richard Nap in Kattennieuws: 'Er is iets raars aan de hand als je een hond, kat of zelfs een goudvis voert. Een dier reageert per definitie enthousiast als hij iets krijgt. Een hond komt kwispelstaartend naar je toe en een kat vleit zich langs je benen. Maar het gedrag van een dier heeft nooit met honger te maken. Een hond bijvoorbeeld vindt het geweldig als hij van zijn baas aandacht krijgt.'

Slechts een op de acht hondenbezitters en een op de vijf kattenbezitters is zich ervan bewust dat hun huisdier te zwaar is. Te dikke huisdieren lopen fikse gezondheidsrisico's: een te zware belasting van de poten en gewrichten, kortademigheid, grotere kans op suikerziekte, een zwaardere belasting van de nieren en uiteindelijk zelfs een kortere levensduur. Bovendien worden ze sloom, hangerig en minder vitaal.

Eenzaamheid
Niet alleen op het gebied van voedsel, maar ook in andere opzichten worden huisdieren steeds meer mens. Zo beschouwt het merendeel van de eigenaren hun huisdier als een volwaardig gezinslid; in sommige gevallen zelfs als hun beste vriend. Jonge alleenstaanden nemen een poes die ze af en toe aan kunnen aanhalen, gescheiden echtparen nemen een huisdier om de eenzaamheid buiten de deur te houden.

Op de vele Blogs die tegenwoordig op internet te vinden zijn, is deze trend duidelijk te merken: Poezen, cavia's, honden, alles komt langs. Complete fotoarchieven en alle details over het dagelijks leven van de poezen zijn te volgen: 'Mijn schatten hebben zich vandaag, tussen de buien door, in de tuin geamuseerd. Toen ik vanavond thuiskwam was Farao gras aan het eten. Ik zei hem dat hij net een klein koetje was.' Een enkele blogger heeft zelfs een webcam op zijn huisdier gerricht zodat al zijn handelingen goed te volgen zijn.

Door hun onafhankelijk karakter zijn katten geliefd bij werkende alleenstaanden die overdag geen tijd hebben voor hun huisdier. Het aantal katten neemt dan ook recht evenredig toe met de graad van verstedelijking. Op dit moment heeft 55 procent van de huishoudens een of meer dieren. De meeste mensen hebben een kat (47 procent), op de tweede plaats komt de hond (36 procent).
 
  Luxe oude dag in plaats van spuitje
  Honden en katten doen mee aan afslankwedstrijd
  Poezenboot zoekt financiŽle steun

Gerelateerd

'Om mensen zoals ik te helpen'

Kat manipuleert baasje

Kat zet 50 000 mensen zonder stroom

Honden en katten vaak bij baasje in bed

Wie is het baasje van Bono?

  

In onze shop
Hagen Catit Drinkfontein 3 l
Net zoals wij mensen hebben ook dieren water nodig om te overleven. Het lichaam van een kat of een hond bestaat voor ongeveer 70% uit water. Als u uw huisd...
EUR 45.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed