Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Gooise katten moeten aidstest ondergaan

 
Post datum: 1/17/2006    Door: admin    2166 keer bekeken    
 
LAREN - Katteneigenaren in het Gooi moeten alert zijn op de besmetting van hun huisdier met aids. Daarop heeft de Larense dierenarts R. Snelder dinsdag gewezen, nadat hij een variant van de ziekte bij een zwerfkater had geconstateerd. De kattenvariant is niet op mensen overdraagbaar.

Snelder heeft bezorgde eigenaren opgeroepen hun kat een aidstest te laten ondergaan. Hij maakt zich zorgen, omdat de periode aanbreekt waarin katers veel met elkaar vechten en jagen op krolse poezen. Zwerfkaters lopen daarbij van dorp naar dorp.

Aidsremmers

Net als de menselijke variant breekt aids bij katten het afweersysteem af. De eigenaar herkent de symptomen aan een chronisch zieke kat, die veel braakt, gewicht verliest en vooral erg lusteloos is. Er bestaan aidsremmers voor de dieren, maar Snelder raadt het gebruik daarvan af, omdat de katten dan niet meer naar buiten mogen wegens besmettingsgevaar van andere dieren.

Geen aidsalarm

Volgens J. van Herten van de maatschappij voor diergeneeskunde KNMVD gebeurt het vaker dat er op bepaalde plaatsen uitbraken zijn van de kattenaids. "Maar er is geen sprake van een aidsalarm. Het duikt hier en daar nu en dan op", aldus deze dierenarts. "De ziekte is alleen overdraagbaar door kattenbeten, niet door slijm of op andere manieren. Dus de verspreiding blijft beperkt tot vechtende katten, vaak ongecastreerde katers."

Van Herten geeft eigenaren geen hoop, de ziekte is volgens hem niet echt te behandelen. "Vaak gaan de dieren dood aan secundaire infecties."
 
  Dieren massaal voor de buis
  ‘Zelfs de dieren lullen over me’
  Kater beschoten met buks in het Vrijveld

Gerelateerd

Katten moeten aangelijnd

Britten moeten hun kattenbelletje veranderen

Huisdieren moeten Sonja-Bakkeren

'Alle katten moeten chip of tatoeage'

’Alleen de hechtingen moeten er nog uit’

  

In onze shop
Kattenspeelgoed Cat Activity Turn Around
Het Cat Activity Turn Around intelligentiespeeltje voldoet aan de natuurlijke behoefte van uw kat aan lichamelijke inspanning evenals psychische uitdaging!...
EUR 4.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed