Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Nieuwe oven voor dierencrematorium

 
Post datum: 1/11/2006    Door: admin    4507 keer bekeken    
 
Uden - Het dierencrematorium in Uden krijgt deze week een nieuwe oven. De incidentele geuroverlast in de buurt behoort tot het verleden.

Een serieus kijkende vrouw loopt tussen de telescoopkraan en de tien ton wegende oude oven door naar de deur van dierencrematorium Majesta aan de Hockeyweg in Uden. In haar hand heeft ze een mandkooi. Waarschijnlijk zit er het levenloze lijf van haar hond of kat in. De crematie van haar huisdier zal echter even moeten wachten.

Woensdag hoopt beheerder Petra Hermens weer te kunnen cremeren. Gisteren werd de oude oven van het crematorium door het dak getakeld en op straat gezet. ’s Middags arriveerde de nieuwe per trailer aan de Hockeyweg.

Die nieuwe oven en bijbehorende pijp zijn overigens wel een stuk lichter dan de oude, zo weten de mannen die zojuist de bestaande installatie ontmanteld hebben. „Dat komt door het hittebestendige materiaal dat is gebruikt aan de binnenkant. Tegenwoordig is dat promotec. In die oude pijp en schoorsteen zit nog gewoon steen.“ Het bewijs van de correctheid van zijn woorden ligt aan zijn voeten. De acht meter lange schoorsteen ligt in verschillende delen op straat. De dunne metalen buitenwand blijkt slechts een schil voor een dikke stenen buis. De nieuwe pijp wordt volgens de mannen bijna twee keer zo hoog. „En toch weegt die maar ongeveer de helft van deze pijp.“ De nieuwe oven zelf weegt ook zo’n drie ton minder dan het oude model.

Volgens Hermens is de plaatsing van de nieuwe oven niet direct ingegeven door de klachten die het bedrijf bij tijd en wijle kreeg over geuroverlast. „Maar als het goed is zijn we daar straks ook meteen vanaf. Met die oude oven hadden we wel eens last van een storing en als dat gebeurde kregen we klachten. Daar zijn we woensdag ook vanaf.“ Ook de hogere schoorsteen levert een bijdrage aan de geurbestrijding.

Duitsland

Het dierencrematorium is één van de vier vestigingen die Majesta heeft in Nederland. Het Udense crematorium bedient heel Zuid-Nederland en krijgt zelfs steeds meer klanten uit Duitsland. „Dat komt omdat ze daar een groot gebrek aan crematiecapaciteit hebben“, weet Hermens. „In heel Duitsland zijn maar twee dierencrematoria.“ De Duitse dieren worden in bevroren toestand aangevoerd.

Volgens Hermens laten steeds meer mensen hun huisdier na overlijden cremeren. De eigenaren houden vervolgens een aandenken aan hun dier over in de vorm van een urn met as. Majesta is sinds 1987 in Uden gevestigd. Dierenvriend Martin Gaus nam in die periode het initiatief voor de voorziening.
 
  Reizende kat is ’sterk kroegverhaal’
  Kat Fuchs speelt piano
  ‘Ik heb mijn katten nooit mishandeld’

Gerelateerd

Prinses opent nieuwe productiefaciliteit van Intervet

Populaire kattennamen, aparte namen nieuwe trend

Dierenasiel trekt nieuwe vacht aan

Afslanken voor huisdieren nieuwe hype

Nog geen nieuwe plaats dierenasiel Woerden


 Reakties op dit artikel: (1 reakties totaal)
Post datum: 9/4/2006 9:59:07 PM   Gepost door: Eduard Elskamp
Hallo. ik heb toen die oude oven wel eens op tv gezien. daarin werd er een hond gecremeerd. die oven was een grijze gietijzeren doos met een dikke zwarte schuif deur met een kijkgaatje waardoor de oveniste het prces kon volgen. hoe ziet de nieuwe eruit. worden ook speciale dieren gecremeerd zoals varkens en geiten? met vriedenlijke groeten Eduar Elskamp

  

In onze shop
Kattenspeelgoed Cat Activity Turn Around
Het Cat Activity Turn Around intelligentiespeeltje voldoet aan de natuurlijke behoefte van uw kat aan lichamelijke inspanning evenals psychische uitdaging!...
EUR 4.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed