Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Kalmeringspilletje kan huisdier fataal worden

 
Post datum: 12/27/2005    Door: admin    2460 keer bekeken    
 
UTRECHT - Dierenartsen waarschuwen voor het niet goed gebruiken van kalmeringstabletten voor honden en katten tijdens de jaarwisseling. De pilletjes, die ook in gewone dierenwinkels te krijgen zijn, kunnen hele vervelende bijwerkingen hebben. Met name voor beesten met hartproblemen of epilepsie kan gebruik van de kalmeringstabletten zelfs fataal zijn. Vooral rond oud en nieuw geven veel mensen hun trouwe huisdier een kalmeringstabletje om te voorkomen dat ze heel angstig worden voor het vuurwerk.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) stelt echter dat honden en katteneigenaren beter eerst contact kunnen opnemen met hun eigen dierenarts.

„En wij hebben bij de brancheorganisatie van dierenspeciaalzaken gevraagd of de winkeliers betere voorlichting willen geven over het gebruik van de pillen. Door bijvoorbeeld de kopers altijd te wijzen op het lezen van de bijsluiter”, stelt dierenarts Joost van Herten, verbonden aan de KNMvD.

Volgens Van Herten is het zo dat veel mensen niet nadenken bij het gebruik van de pilletjes omdat die eigenlijk overal te koop zijn. „Veel dierenartsen klagen omdat ze het onbegrijpelijk vinden dat ze overal te verkrijgen zijn, met alle gevolgen van dien. Het zou beter zijn als dergelijke middelen alleen door de dierenarts voorgeschreven werden.”

Van Herten vindt dat er voldoende alternatieven zijn om huisdieren met vuurwerkangst te helpen. Zo kunnen honden en katten ook via gedragstherapie over hun angsten heen komen. „En mensen die weten dat er bij hen in de straat veel wordt geknald met nieuwjaar zouden kunnen overwegen de dieren tijdelijk elders onder te brengen.”
 
  Oudere mannen omarmen robotkatje
  Brand Bos en Lommer: 4 katten gered
  Waarom katten spinnen

Gerelateerd

Gratis Gebitscontrole bij Dierenartsen AnimalCare

Kat vat vlam tijdens diner

Dierenartsen waarschuwen voor dodelijke tekenziekte

Politiemensen beledigd tijdens zorg voor poesjes

  

In onze shop
8 kg Hill's Feline Adult Urinary & Sterilised Kip Kattenvoer
Vertrouw op een voer, dat ook dierenartsen hun katten voeren: het evenwichtige droogvoer Hill??s Science Plan Feline adult urinary & sterilised kip dro...
EUR 49.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed