Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Een genezen buizerd weer vrijlaten is prachtig

 
Post datum: 11/23/2005    Door: admin    2607 keer bekeken    
 
GOOR - Van een gewonde kat die in zijn oog is geschoten tot aan zwaluwen die uit het nest zijn gevallen. Als vrijwilliger bij de dierenambulance Hof van Twente krijg je heel wat dierenleed voor je kiezen.

‘Het is prachtig als ik een gewonde buizerd na zijn genezing weer in de vrije natuur los mag laten’, zegt Ben Romarck. Zijn hele leven lang heeft Ben Romarck uit Goor al een voorliefde voor dieren. Hij groeide op met katten en honden om zich heen. Toen er drie jaar geleden een advertentie stond dat de dierenambulance Hof van Twente vrijwilligers zocht, twijfelde hij geen minuut. Met de Dierenambulancebus rijdt hij nu drie dagen per week door de Hof. Nu drie jaar later heeft hij al heel wat dierenleed meegemaakt. ‘Als er bijvoorbeeld jonge zwaluwen uit het nest vallen, brengen wij ze naar de vogelopvang in Enschede in de hoop dat ze daar weer opknappen. Of we worden ingeschakeld als campings last hebben van verwilderde katten, of we die dan even kunnen vangen’.

Dat het vangen van bepaalde dieren niet zo eenvoudig is, bleek vorig jaar toen Delden in de ban was van een loslopende Mechelse herder. ‘Je weet nooit hoe een dier gaat reageren en wat zijn karakter is. De Mechelse herder is schichtig geworden omdat iedereen massaal naar hem op zoek was. Toen ook de Dierenbescherming zich met zes man met de zoektocht ging bemoeien voelde het arme beest zich helemaal opgejaagd’.

Maar na een maand rondzwerven liet het beestje zich vangen en leeft nu bij mensen in Delden. Niet alle ervaringen bij de dierenambulance lopen zo goed af. ‘Aangereden herten zijn meestal niet meer te redden. Je moet dan niet idealistisch denken maar realistisch zijn. Het laatste wat wij willen is dat een dier pijn lijdt vandaar dat het soms beter is om te dieren in te laten slapen als hun verwondingen te ernstig zijn’.

Laatst heeft Ben Romarck een kat gered die in zijn oog was geschoten. ‘Sommige mensen hebben een bloedhekel aan poezen op het platteland en gaan daarom over op grof geweld in de vorm van geweren. Het is ongelofelijk’, zucht Ben Romarck. Tijdens het werk op de ambulance komt hij heel af en toe ook exotische dieren tegen. ‘Laatst liep er een schildpad midden op de weg en mijn college heeft laatst een verwaarloosde aap gevonden’.

Een van de mooiste momenten uit zijn vrijwilligerswerk voor de dierenambulance Hof van Twente vindt hij wel de vrijlating van een buizerd. ‘De buizerd was in het waterzuiveringssysteem belandt en zat helemaal onder de modder. Op de brancard in de auto leek het alsof er geen leven meer in zat. Ik heb hem toen naar het roofvogelopvangcentrum gebracht en wonder boven wonder heeft de buizerd het overleefd. Twee weken later mocht ik hem in de vrije natuur loslaten. Het moment dat hij wegvloog was fantastisch’.

Doordat Ben Romarck in de WAO zit is dit voor hem de perfecte oplossing om toch wat om handen te hebben. ‘Ik kan niet vijf dagen per week werken door lichamelijke beperkingen, bij de dierenambulance maak ik veel minder uren en kan ik toch wat betekenen. Maar zonder de medewerking van dierenartsen en de samenwerking tussen politie en brandweer zouden wij ons werk niet goed kunnen doen. Zij geven ons vaak een melding en de dierenartsen staan altijd klaar om gewonde dieren te helpen’.

De dierenambulance heeft op dit moment een redelijk aantal vrijwilligers. Een extra vrijwilliger voor het weekend is nog niet gevonden.

‘Het plan van de Hof van Twente om mensen in de zorg of andere sectoren te laten werken tegen betaling van een uitkeringsloon vind ik belachelijk. Geef mensen dan gewoon het minimumloon in plaats van dertig procent daaronder. En daar komt bij dat als je geld krijgt voor je vrijwilligerswerk je het niet meer vrijwilligerswerk kan noemen’. Ben Romarck is nog lang niet van plan te stoppen op de dierenambulance
 
  Kattendief actief in Maassluis
  Vrouw gewond en kat overleden bij brand
  Gratis inloopspreekuur kattengedragsproblemen

Gerelateerd

Poes in poot geschoten in Kompenije

Kat blind geschoten in Drenthe

Nieuwe ambulance voor gewonde dieren

  

In onze shop
Integra Protect Sensitive Kattenvoer 6 x 100 g
Net als mensen reageren ook katten vaak gevoelig op milieubelastingen en krijgen daardoor allergische reacties. Vaak verdragen ze eiwitten en koolhydraten ...
EUR 4.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed