Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Veel gechipte huisdieren niet geregistreerd

 
Post datum: 11/15/2005    Door: admin    2860 keer bekeken    
 
OLDENZAAL - Veel honden en katten lopen rond met een chip, zonder dat hun chipnummer geregistreerd is. De Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren schat dat van zeker 200.000 gechipte dieren geen gegevens voorhanden zijn.

Het gebeurt regelmatig dat er een hond of kat in het asiel terecht komt die keurig gechipt is. Maar zodra Brigit Voshaar, dierenarts in Oldenzaal, de code van de chip invoert in de landelijke of Europese databank krijgt ze de melding dat het huisdier niet geregistreerd is.

Voshaar hield een steekproef in haar eigen dierenkliniek, waarbij ze de nummers van verzekerde huisdieren invoerde. In veel van de gevallen was er niks terug te vinden in de database. ‘Als mensen hun dier wel laten chippen, maar niet registreren, dan is de chip in feite waardeloos.’

Als een hond of kat vermist wordt of aangereden komt het gebrek pas aan het licht, met alle persoonlijke drama’s van dien. Als een gechipt dier terecht komt bij de dierenambulance, in het asiel of bij de dierenarts is de eigenaar onvindbaar zonder registratie.

Volgens de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG) is het een groot probleem, veroorzaakt door onwetendheid onder dierenbezitters, die zelf verantwoordelijk zijn voor de registratie.

In Nederland zijn zo’n 775.000 dieren gechipt. ‘Als ik een voorzichtige schatting zou moeten maken, denk ik dat een kwart van de dieren niet geregistreerd is. Dat betekent dat de aangebrachte chip niet meer dan een loos nummer is in een huisdier’, zegt Diana van Houten, dierenarts en woordvoerster van de NDG.

Wie zijn huisdier laat chippen moet zelf het initiatief nemen om het nummer in te voeren in de database. Dat kan in de landelijke database van de NDG ( www.databankgezelschapsdieren.nl) of op de Europese site www.europetnet.com.

In de ‘baasjesvinder’ van de NDG kunnen eigenaren ook checken of hun hond of kat al dan niet geregistreerd staat. ‘Mensen gaan er vanuit dat het asiel of de fokker dat regelt, maar ze moeten het zelf doen’, zegt de Oldenzaalse dierenarts. ‘Mensen moeten op z’n minst nagaan in hun herinnering of ze dat ooit gedaan hebben.’
 
  Nieuw personeel
  Wilde kat kwam gewoon met de auto mee
  Maak eens een katswandeling


 Reakties op dit artikel: (1 reakties totaal)
Post datum: 11/25/2005 3:37:31 PM   Gepost door: wies geilenkirchen
waar kan ik nakijken of mijn hond gechipt is

  

In onze shop
Felix snackbox + voorraadblik gratis!
Hiermee weet u niet meer, wat u het eerste aan uw kat kunt geven: knapperige crispies, de fijne en lekkere knabbelmix of toch de verdraaiend lekkere twists...
EUR 13.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed