Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Wilde kat kwam gewoon met de auto mee

 
Post datum: 11/13/2005    Door: admin    3708 keer bekeken    
 
EINDHOVEN – Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is het duidelijk. Uit dna-onderzoek blijkt dat de kat die vorig jaar in Heeze rondzwierf inderdaad een rasechte wilde kat was. Het zou een spectaculaire ontdekking zijn - de wilde kat is in Nederland uitgestorven -, maar helaas: terwijl de natuurdeskundigen de vlag al uithingen, drong het bericht door dat het beest niet langs natuurlijke weg in ons land is gekomen.

Mari de Bijl, beheerder van Het Brabants Landschap, stuitte in maart vorig jaar op de kat toen die zich vergreep aan zijn kippen. Hij wist het beest te vangen in een vossenkooi bij zijn huis in de Heezer bossen en had meteen het idee dat het geen gewone huiskat was.

Veldbiologe Annemarie van Diepenbeek uit Veghel deelde zijn vermoeden. Want hoewel de wilde kat en de huiskat moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, heeft de in Nederland uitgestorven soort specifieke kenmerken, zoals de dikke staart met zwarte punt.

Toch zou alleen dna-onderzoek echt uitsluitsel geven.

Dat kon goedkoop gebeuren op een instituut in Italië. De zuinigheid had wel tot gevolg dat de test lang op zijn beurt moest wachten.

Van Diepenbeek was opgetogen over de aanvulling op de vaderlandse fauna. Eindelijk een goed bericht na de voortdurende meldingen over bedreigde en uitstervende soorten. Tot iemand haar tijdens een excursie vertelde dat de kat wel eens niet zelfstandig in Nederland kon zijn gekomen, maar als passagier in een auto. „ Mensen uit deze regio vonden op vakantie in de Vogezen een jong katje. Ze dachten dat het er gedropt was in de natuur en ontfermden zich erover.

Toen vorig jaar de foto in de krant stond herkenden ze hun weggelopen kater, maar ze durfden zich niet te melden omdat ze bang waren er problemen mee te krijgen. Ze willen ook anoniem blijven.“

De wilde kat vertoonde in het Nederlandse gezin eigenaardig gedrag. Hij was zeer dominant tegenover de andere kat in het huishouden en buitensporig schuw tegenover bezoekers. Ook gingen de uitstapjes die het dier maakte steeds langer duren.

Voor Van Diepenbeek kwam de waarheid over de wilde kat uit Heeze net op tijd. Ze had de uitslag van het dna-onderzoek verwerkt in een wetenschappelijk artikel voor het tijdschrift van de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming. Ze kon het nog net op tijd aanpassen. De publicatie verschijnt overigens wel: „Er zijn meer aanwijzingen dat de wilde kat vanuit het zuiden naar Nederland aan het terugkeren is.“

Of de kat nog leeft, is niet bekend. Landschapsbeheerder De Bijl gaf het dier zijn vrijheid terug op de Hugterheide, op de grens van Brabant en Limburg. Hij heeft het sindsdien niet meer waargenomen en er ook geen meldingen over gekregen.
 
  Maak eens een katswandeling
  Wie wil de poes van mijn vriend hebben?
  Radiostation voor eenzame huisdieren

Gerelateerd

Poezenboot Gent eindelijk in Sluiskil

De kat moet gewoon naar het toilet

  

In onze shop
22 + 2 gratis! 24 x 100 g Animonda Rafiné Soupé Kattenvoer
Fijne malse en heerlijke vleesbrokjes verfijnd met echte gourmet-ingrediënten laten kattenharten sneller kloppen. Het Animonda Rafiné Soupé natvoer word...
EUR 10.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed