Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Kat in de zak

 
Post datum: 10/1/2005    Door: admin    2780 keer bekeken    
 
Als de aloude wijsheid ‘Bezint eer ge begint’ ergens op van toepassing is, dan is het wel een huisdier. Vooral de aanschaf van een hond is ‘een ingrijpende gebeurtenis, waarover van tevoren zorgvuldig moet worden nagedacht', concluderen dr. David Brunner en Sam Stall in hun boek Hoe werkt mijn hond?.

Brunner, al 22 jaar directeur van een dierenkliniek in Indianapolis, en Stall, eigenaar van legio ‘vuilnisbakkies', kennen de problemen van aankomende bazen maar al te goed. Ze realiseren zich dat zowel een hond als een kat een gecompliceerde ‘aanwinst’ voor het gezin is, maar dat er, in tegenstelling tot een nieuwe auto, dvd-recorder of computer, geen gebruiksaanwijzing bij wordt geleverd. Daarom schreef het duo twee van die ‘handleidingen', een voor honden- en een voor kattenbezitters.

Tips

De boekjes, geïllustreerd met vrolijke tekeningen, bevatten tal van praktische tips. Bijvoorbeeld over de dagelijkse omgang met en ‘het onderhoud’ van het dier. Maar ook over de keuze van een ras. Want is eenmaal het besluit genomen om een hond te nemen, dan dient zich direct de vraag aan: wat voor één?

Het beste is om na te gaan welke soort hond bij je past en wat je van het contact verwacht. Wil je er bijvoorbeeld elke dag mee op pad of zoek je een gezellige knuffel om op de bank samen sport te kijken? En vergeet ook niet de ruimte in huis zelf. Met een Newfoundlander van 71 cm schofthoogte en een gewicht van dik 60 kilo haal je toch iets anders in huis dan een Pekineesje van 15 cm hoog, amper 5 kilo zwaar.

Hetzelfde geldt, zij het in mindere mate, voor katten. Zij mogen elkaar qua grootte en onderhoudskosten misschien niet veel ontlopen, maar er bestaan wel degelijk verschillen in karakter.

Gebruiksklaar

Overigens zijn met de keuze voor een bepaald ras nog altijd niet alle vragen beantwoord. De kwestie die zich daarna aandient is: wordt het een pup of kitten of een volwassen dier? Waar pups en kittens het voordeel hebben dat ze nog grotendeels gevormd kunnen worden, is een ouder dier volgens Brunner en Stall vaak al ‘gebruiksklaar', oftewel zindelijk, sociaal en gehoorzaam. Puppy's en kittens moeten dat nog allemaal leren en dat kost tijd.

„Als je je hond voor de eerste keer mee naar huis neemt, zal hij ongetwijfeld nerveus zijn“, schrijven Brunner en Stall. „Laat hem meteen uit en toon hem waar de voer- en drinkbak staan. Moedig hem aan om te drinken, maar biedt hem in dit stadium nog geen eten aan. Geef de hond eerst een paar uur de gelegenheid om onder jouw toezicht het huis te verkennen.“

Zodra de hond enigszins vertrouwd is met z'n omgeving, kan hij kennismaken met de kinderen.

Maar wel onder toezicht van een volwassene. Een volwassen hond dient zelfs aan de lijn te worden gehouden en te allen tijde voorzichtig te worden benaderd, benadrukt de dierenarts. „Zeer jonge kinderen mogen zelfs onder geen enkele omstandigheid met een hond alleen worden gelaten, ook niet met een niet-agressieve hond die hen goed kent.“

De onderlinge band tussen kind en dier kan versterkt worden door het kind de pup voedsel en drinken te laten geven, terwijl het verstandig is om kinderen vanaf een jaar of tien te betrekken bij de gehoorzaamheidstraining.

Nerveus

Voor een kitten, maar ook voor een oudere kat die erg nerveus is, kan de eerste tijd het best een eigen kamertje worden gereserveerd. Zet daar ook de kattenbak neer en ‘laat je kitten net zolang in die ruimte totdat hij de kattenbak consequent gebruikt', adviseert de dierenarts. Pas wanneer in de rest van het huis alle gevaarlijke obstakels (giftige stoffen als schoonmaakmiddelen en medicijnen, brandende kaarsen en kleine voorwerpen) zijn opgeruimd en de deuren van balkon, wasdroger en wasmachine dicht zijn, mag de kitten op verkenning in de rest van het huis.

„Wees niet verbaasd“, zo waarschuwt Brunner, „wanneer de kat dan een schuilplaats zoekt waar hij zich enkele uren of zelfs een hele dag verstopt.“ Uiteindelijk komt hij wel weer boven water om tenslotte, net als een hond, de plaats in het huishouden in gaan te nemen die hem als volwaardig gezinslid toekomt.


Hoe werkt mijn hond?,

handleiding voor hondenbezitters,

ISBN 90-5767-000-3.

Hoe werkt mijn kat?,

handleiding voor kattenbezitters, ISBN 90-5767-185-9.

Auteurs: Dr. David Brunner en Sam Stall,

Uitgeverij Mo’ Media, prijs per deel: 14,95 euro.
 
  "Kattenaids" kan leiden tot HIV-vaccin
  Poezen in elk hoekje en gaatje
  Dierenasiel Brammelo houdt open dag

  

In onze shop
Adori krabplank sisal
Een kattenkrabplank gemaakt van sisal. Katten hebben het nodig om ergens aan te krabben. En liever dat u dan iets koopt dan dat de kat iets van uw spullen ...
EUR 6.29
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed