Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Ze huilt, want ze kan haar kat niet meer betalen

 
Post datum: 12/10/2004    Door: admin    1969 keer bekeken    
 
ROTTERDAM - De asiels zitten boordevol met katten. Het huisdier wordt een bezuinigingspost. De Rotterdamse Stichting Dierenleed spreekt van stil leed. Het overbevolkte asiel van Balgoij vreest voor ziekten.In Tiel geldt al een wachtlijst.

"Het probleem is dat veel mensen het niet hardop durven zeggen. Het ís ook heel wat om toe te geven dat je het dier waar je zo aan gehecht bent naar het asiel moet brengen."

Mevrouw W. Ouwens, bestuurslid van de Stichting Dierenhulp in Rotterdam, noemt het voorbeeld van een armlastige mevrouw uit de buurt, van wie de kat blaasgruis heeft. "Ze huilt verschrikkelijk omdat ze haar kat van negen weg moet doen. Dat wil ze eigenlijk niet, maar ze kan het niet meer betalen. Het speciale dieet is twee keer zo duur als gewoon voer."

Stichting Dierenhulp helpt de bewuste vrouw met hulp van bevriende dierenartsen. Zij stellen aangepast voer beschikbaar waarvan de houdbaarheidsdatum net is verstreken.

In economisch moeilijke tijden blijken huisdieren, en katten in het bijzonder, een bezuinigingspost, zo stelde de Dierenbescherming vast.

Dat beaamt beheerder Sjaak van den Bogaart van het dierentehuis van Balgoij, in de buurt van Nijmegen. "Mensen hebben het nu eenmaal krapper. Dat zeggen ze niet altijd, maar ik weet zeker dat het zo is."

Daar duidt ook het toenemend aantal 'afstanddieren' op. Dat zijn huisdieren die door hun eigenaar niet keihard op straat worden gezet, maar die tenminste nog worden aangeboden bij de opvang. Voor het eerst zijn er in 2003 bij de asielen zo meer dan 10.000 katten binnengebracht. Een stijging van ruim 5 procent vergeleken met 2002. Woordvoerder van de Dierenbescherming Jan Dobbe verwacht dat het er dit jaar opnieuw meer zullen zijn.

Daarom benadrukt de Dierenbescherming in campagnes dat mensen zich bij de aanschaf van een huisdier niet moeten verkijken op de kosten. Katten zijn duurder dan vaak wordt gedacht.

Eigenaresse Ria van den Bogaart van het Balgoijse asiel heeft een zo grote toeloop van katten nog niet eerder meegemaakt. "Normaal hebben wij er nu 30 tot 35, nu zijn het er meer dan honderd. We kunnen het nog net aan."

Maar ze is bang dat er ziektes ontstaan als de katten zo dicht op elkaar moeten zitten. "Dan moeten we ze gaan weigeren, maar ik hoop dat ik dat niet hoef mee te maken." In Tiel, bij het dierentehuis Hof van Ede, is het al zo ver. Daar hebben medewerkers extra opvang gezocht voor katten die daar niet meer terecht konden.

Volgens de Stichting Dierenhulp is sprake van stil leed waar dierenbezitters moeilijk over praten.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft nog geen wegbezuinigde huisdieren in de statistieken. Wel zijn er signalen dat dierenbezitters hun huisdier minder snel vervangen als het doodgaat. "De helft van alle huishoudens heeft moeite om rond te komen, dus ook op huisdieren wordt bezuinigd."

De Nijmeegse dierenarts J. Cornelissen merkt dat aan bezoeken aan zijn praktijk. "De mensen kijken de kat uit de boom. Net zoals ze zelf minder snel naar de dokter gaan. Je merkt een omschakeling naar goedkopere klasse."

Joost de Jong, voorzitter van de Dibevo, de vakorganisatie voor ondernemingen in de huisdierenbranche, herkent de problemen niet. "Er zijn meer katten dan ooit. In het voer is een lichte verschuiving naar de wat goedkopere huismerken. Volgens de Consumentenbond zijn die kwalitatief vaak net zo goed of beter."

 
  Man takelt ex toe bij ruzie om de kat
  Goedkoopste kat eet veel buiten de deur
  Kat krijgt MBA van nepuniversiteit

Gerelateerd

Feestelijke ¨open dag¨ boordevol activiteiten

Asiels zitten tjokvol met ‘internetdieren’

  

In onze shop
Krabpaal karton slang
Door aan een krabpaal te krabben kan een kat zich van loszittende delen van zijn nagels ontdoen. Door de nagels te scherpen aan een krabpaal houdt een kat ...
EUR 19.17
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed