Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Ze vroegen zelfs om ADHD-pillen

 
Post datum: 8/6/2005    Door: admin    4347 keer bekeken    
 
NIJMEGEN - Hondenbeugeltjes, dierenhomeopathie en reiki. Dierenarts Luc Kalishoek heeft de dierengeneeskunde de afgelopen jaren flink zien veranderen. Nu, na bijna 25 jaar neemt hij afscheid van zijn praktijk.

Klanten van dierenkliniek Hees kregen enkele tijd geleden een kaartje in de bus. Op de voorkant gaapt een zwarte kat uitgebreid naar de camera, met daarnaast de tekst 'Een poema in Nijmegen?'.

Helaas is het bericht op de achterkant minder ludiek. Vanwege hartproblemen heeft dierenarts Luc Kalishoek (53) besloten zijn praktijk over te dragen aan Eelco van de Pol.

Een moeilijke beslissing, na bijna 25 jaar, maar noodzakelijk. "Het is toch mijn kindje", zegt Luc. "In eerste instantie wilde ik alles weer oppakken, maar dat viel behoorlijk tegen. Ik moet nu gewoon gas terug nemen."

Het is nog ochtend en rustig in de praktijk. In de behandelkamer wacht Tommy, een zwartwit katertje, rustig op zijn operatie. Verderop komt een poedel bij van een narcose, en kijkt een poes met een groot abces bij het oor nerveus rond.

"De houding van de baasjes is nog het meest veranderd", vindt de dierenarts. "Ze zijn veel mondiger geworden. Vroeger kregen dieren een spuit en gingen ze 'hop' weer mee. Nu vragen de baasjes om fysiotherapie, beugeltjes en reiki."

Eelco van de Pol, de nieuwe eigenaar van de praktijk knikt en vult aan: "Er zijn nu ook meer dingen mogelijk dan vroeger. Zo is er röntgenapparatuur en worden ECG's gemaakt. Bij kanker past men zelfs chemotherapie toe."

Luc heeft geen bezwaar om aan de wensen van zijn klanten te voldoen. "Als wij het niet kunnen, verwijzen we door. Zo houden we toch zicht op wat er gebeurt. Soms werkt het ook inderdaad."

Een andere tendens is dat er twee soorten dieren ontstaan: showdieren en reguliere huisdieren. "Dat vind ik zorgwekkend. De reguliere dieren hebben een lief karakter, maar de showdieren zijn niet te benaderen vanwege hun gedrag. Neem bijvoorbeeld Engeland: daar worden Perzische katten gefokt waar de neus zelfs hoger dan de ogen zit. Doodzielig, want dat is niet gezond meer."

In een dierenpraktijk leer je de dingen die je niet in je studie te horen krijgt, vertelt Luc. "Soms ben ik bijna een halve psycholoog. Bij de opleiding richt men zich alleen op de technische aspecten, maar het is zeker zo belangrijk om goed met de baasjes om te kunnen gaan."

Soms betekent dit dat aan diereneigenaren bepaalde dingen duidelijk moet worden gemaakt. Bijvoorbeeld dat een hond een eigen karakter heeft. Luc: "Mensen kijken in een plaatjesboek en kiezen een hond die er schattig uitziet. Maar dan nemen ze in een klein appartement een hond die veel moet rennen, zoals een jack russell. Geen wonder dat zo'n dier dan hyperactief raakt. Er kwamen zelfs eigenaren die me vroegen om ADHD-pillen voor hun hond."

Gekke dingen heeft de dierenarts ook mee gemaakt. Een kerstweekend bijvoorbeeld, waarin hij een kurk uit de darmen van een bouvier verwijderde, om de volgende dag in een andere bouvier een groot badlaken te ontdekken. Een andere keer viel een vrouw flauw toen Luc bij haar kat een abces verwijderde. "De vrouw was helemaal verontwaardigd toen ik haar overeind probeerde te helpen", lacht Kalishoek.

De dierenarts weet nog niet wat hij verder wil doen. Voorlopig gaat hij eerst rustig bijkomen. Over Eelco van de Pol is hij erg tevreden. "We hebben dezelfde kijk op dingen en hebben een open instelling naar de klanten toe." Daarnaast heeft de kliniek veel steun aan het team van assistentes. Achter de schermen blijft Luc zeker betrokken, voor advies, of door af en toe een operatie bij te wonen. "Ik lever graag een mooi stukje werk, zelfs al vindt de klant het doodnormaal."
 
  voeding voor volwassen katten met neiging tot overgewicht
  Opvang kat en hond vreselijk
  20 ton kattenbakvulling in de vlammen bij Sappi


 Reakties op dit artikel: (1 reakties totaal)
Post datum: 4/16/2007 1:17:46 PM   Gepost door: Carla
Ik lees dat quotLucquot het nogal ludiek vindt dat mensen vragen om ADHD pillen voor hun hond. Maar ook honden kunnen ADHD hebben. Zelf heb ik al 27 jaar teckels momenteel 4 stuks en ik heb er nu 1 die wel degelijk ADHD heeft. Ze reageert zeer overdreven op allerlei prikkels. Ze kan niet lekker op schoot liggen maar is altijd gespannen. Elke prikkel maakt haar quotgekquot. Gelukkig is mijn dierenarts het met me eens dat er in haar koppie iets niet helemaal goed zit en dat ze ADHD heeft. Nu nog het juiste medicijn vinden. We hebben Clomical geprobeerd en 3 dagen lang had ik een compleet ander hondje. Ze was nog steeds druk zelfs voor een teckel maar kon eindelijk ook de rust vinden om te spelen of lekker op je schoot te liggen. Ze luisterde ook ineens prima en leek zelf ook veel gelukkiger. Helaas trad al na 3 dagen gewenning op en na 7 dagen deed het niets meer. Fine tunen van de medicatie mocht niet helpen. Ze krijgt nu ventraquil maar daar wordt ze zelfs met een halve dosis sloom van en dat wil ik niet, dat past niet bij haar, bovendien is ze nog steeds erg gevoelig voor prikkels. Zo loop ik vandaag met een duim in het verband omdat ze gisteren geprikkeld werd omdat ik een van de andere teckels op de bank tilde terwijl zij op schoot zat. Dat was genoeg om flink aan te vallen. Helaas zat mijn hand daar tussen. Denk nu niet dat dat dus 2 hondjes zijn die niet met elkaar op kunnen schieten, nee ze zijn normaal goede vriendinnetjes. Straks dus maar weer even bellen om te kijken wat we nog meer kunnen proberen. Net als bij mensen kunnen dieren ook degelijk iets in hun koppie mankeren. Ik heb een heel oudje lopen dat af en toe een tia krijgt. Kort na zon tia is ie helemaal de weg kwijt en in de loop van de weken daarna knpat ie weer aardig op. Hij is inmiddels wel dement, ook dat kan bij honden. Misschien is het wel goed dat quotLucquot stopt. Komen er wellicht ook wat moderner inzichten.

  

In onze shop
5 + 1 gratis! 6 x 200 g GranataPet DeliCatessen Kattenvoer
Eiwitrijke voeding, met aangepast, gematigd vetgehalte wordt door katten zeer goed verteerd. Omdat katten van nature roofdieren en vleeseters zijn, is hun ...
EUR 7.09
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed