Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Beestenboel kent alle dumpsmoezen nu wel

 
Post datum: 7/25/2005    Door: admin    6022 keer bekeken    
 
Weert - Vakantietijd. Bij het gecombineerde asiel en pension De Beestenboel in Weert weten ze dan alweer hoe laat het is. Want in de zomermaanden lijkt er geen einde te komen aan huisdierbezitters die hun 'Bruno' of 'Minoes' veelal met een smoes afstaan.

Een grote schildpad vond ze al eens op haar stoep. Maar een hond aan een touw, dat maakte eigenaresse Anna Vleeshouwers in het dertienjarige bestaan van dierenasiel De Beestenboel niet eerder mee. Tot deze zomer. Toen ze 's ochtends over de oprit liep zag ze hem zitten: een gedumpte hond die met een lijntje aan de poort van De Beestenboel was bevestigd.

,,Het klassieke beeld in vakantietijd hè. Treurig dat mensen niet eens openlijk hun hond durven af te staan. Maar het is 'beter' dan dat hij over straat had moeten banjeren'', vindt Vleeshouwers.

Volgens haar neemt het aantal tragische gevallen met gedumpte dieren toe nu het economisch slecht gaat. ,,Mensen hebben minder geld en vinden de 55 euro aan overnamekosten al te veel. Bovendien bezuinigen ze op de sterilisatie en krijgen wij dus vaak verwilderde moederpoezen met vijf of zes kittens binnen'', aldus de asielhoudster.

Juist die kattengezinnen zorgen in deze zomermaanden voor extra drukte in de opvang. In de quarantaineruimte zitten deze zaterdagochtend zo'n dertig voornamelijk moederpoezen met jongen.

,,De hokken hebben we speciaal voor de zomermaanden gebouwd. Want 's winters zit een kat hier meestal in z'n eentje en nu stikt het van de kittens'', zegt ze. Het zijn allemaal dieren die risico lopen om de beruchte niesziekte te krijgen. Daarom worden ze gescheiden gehouden van de andere tien asielkatten en de tien honden die Vleeshouwers momenteel opvangt.

,,Qua honden verandert er in de zomerperiode niet zoveel. Wel zien we dat vooral in het najaar honden worden gebracht die tijdens vakanties in het buitenland zijn meegenomen omdat ze er 'zo zielig' uit zagen. Vervolgens merken mensen dat zo'n dier thuis heel anders is en moeten ze hem hier naar het asiel brengen.''

De Weertse doet alles in eigen beheer. Naast de opvang voor gedumpte dieren zorgt ze met haar man Jo ook nog voor tien honden die in het pension 'vakantie vieren' en na de zomer worden opgehaald.

,,Druk, druk, druk dus. Als de vakanties voor de deur staan weten wij weer hoe laat het is'', verzucht Vleeshouwers. Ze doelt voornamelijk op de grote stroom van huisdierbezitters die bij haar aankloppen met de geijkte excuses.

,,Echtscheiding, bijt-incidenten, een verhuizing en natuurlijk de welbekende allergieën. Natuurlijk zitten er gevallen tussen die oprecht niet anders kunnen dan bij ons aankloppen. Maar het valt wel héél erg op dat er in vakantietijd ineens zo'n golf aan echtscheidingen en allergieën is hè'', zegt Vleeshouwers met ironische ondertoon.

Toch wil de vrouw zich niet te veel storen aan al die dumpsmoezen. Ze richt zich vooral op het herplaatsen van de dieren. En hoewel de doorstroming 's zomers stokt - het aantal belangstellenden voor een dier is dan ook dramatisch laag - vindt ze voor de meeste dieren wel weer een nieuw huis.

Die uitdaging motiveert haar ook om iedere ochtend om kwart voor vijf haar 'roedel' gedumpte en tijdelijk ondergebrachte honden uit te laten in de bossen bij Stramproy. Wat dat betreft is de beestenboel net een camping: in de zomer is het hoogseizoen.

,,Lekker vrij zijn kun je nooit met een asiel. Dat is mijn eigen keuze hoor. Maar het zou wel helpen als mensen beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat iemand hun dier wil opvangen. Én gewoon rechtuit zeggen waarom ze ervan af willen.''
 
  Veel zwerfkatten in regio Rijnmond
  Asiel doet katten voor vrije gift weg
  Jonge katjes massaal gedumpt

Gerelateerd

Vier studenten maken beestenboel in hotel

  

In onze shop
11 + 1 gratis! 12 x 85 g Hill's Feline portiezakjes
Hill~s Feline nu in voordelig 12-pack! Tere vleesstukjes in saus in een praktisch portiezakje. Behalve sappig vlees in een heerlijke saus krijgt uw kat met...
EUR 8.24
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed