Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Schoonmaken tussen de katten

 
Post datum: 7/20/2005    Door: admin    3619 keer bekeken    
 
's Ochtends om acht uur ontwaakt het Zwols dierenasiel. Dan beginnen de vrijwilligers met hun werk. Buiten is het nog stil, binnen blaffen de honden hun kelen schor. De katten miauwen zachtjes om aandacht. Onze redacteur is in de serie over vrijwilligerswerk, een dag op bezoek in het dierenasiel.

Bij het asiel werken zo'n vijftig vrijwilligers, vertelt vaste medewerker Marleen Heinen. Sommigen komen één keer per maand, anderen verschillende keren per week. ,,We komen altijd mensen tekort'', zegt ze, ,,vooral op zondag''. Terwijl de dieren ook op de rustdag eten, drinken, een wandeling en verschoning nodig hebben.

In de keuken verdeelt Heinen de taken. Tussen acht en half negen worden zoveel mogelijk honden uitgelaten. Vrijwilligster Annemarie van der Lee wandelt met een hond uit de ziekenboeg. Ze werkt als communicatieadviseur bij de provincie Overijssel en op haar vrije dag werkt ze in het asiel. Het kleine, witte hondje dat ze aan de lijn heeft, lijdt aan haaruitval. Hij is van achteren zo kaal, dat zijn staart er als die van een rat uitziet.

De pensionhonden, die in het asiel logeren omdat hun baasje op vakantie is, gaan drie keer per dag uit. ,,Daar betalen de mensen voor'', legt Van der Lee uit. De asielhonden komen vanwege tijdgebrek vaak niet allemaal aan de beurt. De honden die worden overgeslagen, poepen en plassen in hun hok, net als de katten.

Mieuw

Het vrijwilligerswerk bestaat vooral uit schoonmaken. Ik help Van der Lee met het verschonen van de katten die net in het asiel zijn binnengebracht. Een eenogige poes kijkt me nieuwsgierig aan, een babykat roept aan één stuk door ,,mieuw, mieuw'' en klimt tegen het gaas van z'n hok op en een wittige kater geeft kopjes tegen het gaas. Hij is door twee jongens in het water gegooid, staat op de informatiekaart die aan zijn hok hangt.

,,Ik zou ze allemaal wel willen meenemen'', vertelt mijn 'collega' van vandaag. ,,Maar dat kan niet. Daarom doe ik dit voor ze.'' Als ik de kattenbak van het babykatje leeggooi, komt er diaree aan m'n arm. Het kan nog erger, hoor ik. Als je de dierenartskamer moet schoonmaken, zitten de bloedspetters soms aan de muur.

We zijn tot een uur of twaalf bezig met schoonmaken. Alle kattenbakken, voerbakjes en drinkbakjes gaan door het sop. De kattenbakken ontsmetten we in een grote teil. Intussen nemen we de hokken af met een sopje. We boenen elk hok met een andere doek, om te voorkomen dat enge kattenziektes zich verspreiden. Ik neem de hokken van de rustige katten voor mijn rekening. Mijn collega gaat de strijd aan met de blazende en krabbende katten.

Daarna boent ze de vloer, terwijl ik - onder het mom van foto's maken voor de krant - wegslenter uit het benauwde kattenverblijf. In de keuken staat de wasmachine, die dagelijks een grote berg smerige doeken en dekens krijgt te verwerken. Het witte hondje met de kale achterkant loopt in de keuken rond. Dieren die angstig of eenzaam zijn, mogen in de keuken, zodat ze onder de mensen zijn.

Bully

In het asiel zitten veel waakse herdershonden, die hard blaffen als je 'hun' gang inloopt. Bully, een grote, bruine pitbull, is rustiger. Hij mag alleen door het vaste personeel worden uitgelaten. Hij kijkt vriendelijk uit zijn ogen, maar ik aai hem niet. Ik heb te veel verhalen over pitbulls gehoord om hen nog onbekommerd tegemoet te treden. Pitbulls zijn verboden in Nederland. Honden die in handen van de politie komen, worden in beslag genomen en afgemaakt. Ik heb met Bully te doen.

Na het schoonmaken, wandelen we met windhond Joris en golden retriever Max. Ik heb Joris aan de lijn, een jonge hond die sinds zijn puppytijd in het asiel zit. Hij huppelt vrolijk rond op zijn lange poten. Het is lang geleden dat ik een hond aan de lijn had. Ik heb er zelf nooit één gehad, maar als kind wandelde ik bijna elke middag met een hond uit de buurt. Een grote, zwarte hond, die ook Joris heette. Van zijn bazinnetje hoorde ik dat hij elke middag voor het raam stond, om te kijken of ik er al aankwam. Als ik een keer niet kon, voelde ik me schuldig, omdat ik wist dat hij voor niets naar me uitkeek.

Als ik van het asiel naar de bushalte loop, voel ik me tevreden. De verblijven zijn weer schoon en de honden hebben gewandeld. Ik heb wel eens gelezen dat dieren naar ziekenhuizen worden gebracht, zodat zieke kinderen ermee kunnen knuffelen. Dat zou een heilzame werking hebben. Ik ben voor zover ik weet niet ziek, maar ik geloof dat dieren ook goed zijn voor mijn gezondheid. Ik voel me de hele dag gelukkig.
 
  De kat moet maar een muilkorfje om?
  Poes met 6 kittens gedumpt bij asiel
  Steeds meer zieke huisdieren in asiel

Gerelateerd

Sluiting dreigt voor dierenasiel Amsterdam-Noord/Oostazaan

Open dagen dierenasiel op 2 en 3 oktober

Uitgedroogde poezen bij dierenasiel Winschoten

Open Dag Dierenasiel Amsterdam

Hoorns dierenasiel overvol met jonge katjes

  

In onze shop
Kattenspeelgoed Cat Activity Turn Around
Het Cat Activity Turn Around intelligentiespeeltje voldoet aan de natuurlijke behoefte van uw kat aan lichamelijke inspanning evenals psychische uitdaging!...
EUR 4.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed