Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

De kat moet maar een muilkorfje om?

 
Post datum: 7/20/2005    Door: admin    2141 keer bekeken    
 
De huiskat zit klaar om een eendenkuiken te bespringen. De eigenaar van de tuin ziet dat, en klapt in z'n handen. Om de kat aan 't schrikken te maken en een moordpartij te voorkomen. Maar het roofdier is te geconcentreerd op zijn prooi om te schrikken. Alsof het een startsein is, springt de kat uit de blokken, grijpt het kuiken in z'n bek en verdwijnt in de bosjes.

Wij staan hier voor een levensvraag. Heeft de mens gefaald, in dit geval? Had hij zich helemaal niet moeten bemoeien met dit stukje natuur? Had hij zijn kat eigenlijk wel in de tuin mogen laten, in de wetenschap dat er allerlei jong gevogelte de wereld aan het verkennen is? Is de dood van de betrokken kandidaat-eend al of niet voorzien door de natuur? (Een moedereend krijgt wel tot tien jongen, waarvan er gemiddeld twee tot drie de volwassenheid halen). Wat doet een los eendje in een achtertuin; had moedereend haar kroost niet beter moeten bewaken? En ten leste: hoe weerhoud je effectief een kat van de jacht?

De laatste vraag is wellicht het moeilijkst te beantwoorden. Probeer een kat maar eens een muilkorfje om te doen. Maak de kat maar eens wijs dat hij na een schoteltje Whiskas niet meer hoeft te jagen en te eten, maar dat hij kan slapen gaan (slapie-slapie doen).

Het probleem is dat wij half gedomesticeerde roofdieren als onze vriendjes en gezelschapsdames en -heren beschouwen. Terwijl we ze tegelijkertijd de gelegenheid geven in te grijpen in een heel anders georganiseerde natuur. De grootste vogeldoder in onze cultuur-natuur is de huiskat, dat is meermalen aangetoond.

De conclusie is duidelijk. Wij weten niet meer hoe met dieren en planten om te gaan. Als we wilde paarden los laten lopen op de Maasvlakte, met de bedoeling hen al grazend de natuur te laten onderhouden, komt er een vogelvereniging die klaagt dat de paarden de meeuwennesten vertrappen. Als we wilde runderen neerzetten bij de Oostvaardersplassen, komen er protesten dat er in de winter zovele van die dieren verhongeren. Ze moeten bijgevoed worden! Als we otters uitzetten in Overijssel, breiden de gezinnetjes zich snel uit, maar wordt de helft daarvan weer doodgereden bij het oversteken van wegen.

Wat moeten we doen, in vredesnaam? Okay. Laten we beginnen de kat op het spek te binden, Ik wil de poes wel eens zien die met een zij spek aan d'r buik een vogeltje kan bespringen.
 
  Poes met 6 kittens gedumpt bij asiel
  Steeds meer zieke huisdieren in asiel
  Vier katten vast aan boom: grove dierenmishandeling

  

In onze shop
10kg + 2kg gratis Royal Canin Sensible 33 Kattenvoer
Een deel van alle katten heeft last van een sensibele vertering. Een gevolg hiervan is een zachte ontlasting. Deze katten kunnen daarom het beste worden ge...
EUR 51.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed