Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Kat laten inslapen is onbespreekbaar

 
Post datum: 7/6/2005    Door: admin    6399 keer bekeken    
 
DOETINCHEM - Het Dierenasiel Doetinchem en omstreken zit met een overschot aan poesjes. Nieuwe dieren worden bijna dagelijks binnengebracht, maar niemand wil ze nog hebben. De belangstelling lijkt verdwenen.

Corinne de Geest van het Doetinchemse Dierenasiel kan niet goed verklaren waarom de belangstelling voor de katten opeens weg is. Al weken heeft zich nauwelijks nog een nieuwe eigenaar laten zien.

Aan de vakantie kan het niet liggen, weet Corinne, want andere jaren rond deze tijd werden dagelijks meerdere katten per dag geplaatst. Vooral de kleintjes, de kittens, gingen tot voor kort vlot de deur uit. Het aantal dieren dat binnenkwam lag mooi in evenwicht met de afzet.

"Begin dit jaar kregen we zelfs veel telefoontjes van mensen die een poesje wilden. Ze konden haast niet wachten tot april, mei, als de geboortegolf begint. Dus we dachten dat we geen problemen met het plaatsen van de dieren zouden krijgen. Maar nu hoor je bijna niemand meer", vertelt de asielhoudster.

Ze vermoedt dat mensen de kittens te duur zijn gaan vinden. Ze kosten vijftig euro per stuk, maar daarvoor zijn ze wel ingeŽnt, ontwormd, ontvlooid en van een chip voorzien. Daarnaast krijgt de nieuwe eigenaar een kortingsbon van vijftien euro voor een castratie en dertig euro voor een sterilisatie. Het asiel wordt er niet rijk van, ook al betaalt de gemeente de eerste twee weken van het verblijf van een dier.

Het dierenasiel is een groot voorstander van sterilisatie omdat de katten zich anders ongebreideld voortplanten. Waardoor de dierenasiels nog voller raken.

Bijna alle katjes worden als vondeling aangeboden. Hoewel Corinne er niet altijd zeker van is dat de kittens ook echt vondelingen zijn, worden ze wel aangenomen door het asiel. De grote toestroom ligt tussen april en oktober. De laatste dieren zijn de zogeheten maiskatjes. Deze poezen worden gevonden als de boeren het mais van het land halen. Het zijn meestal schuwe beesten die nooit eerder met mensen in contact zijn geweest.

De meeste dieren zijn zo jong dat ze wekenlang met speciale melk uit de fles worden bijgevoerd. De medewerkers van het asiel nemen heel jonge dieren dan ook vaak mee naar huis. Zo kunnen ze ook 's nachts bijvoeren.

Het Doetinchemse dierenasiel maakt deel uit van de dierenbescherming. Dat betekent dat het asiel geen enkel dier zal laten inslapen. "Of het moet ziek zijn, maar voor de rest is het laten inslapen onbespreekbaar voor ons. We doen er alles aan om gastgezinnen voor de dieren te vinden. Als dat echt niet lukt ruilen we wel eens met andere asiels. En medewerkers nemen heel oude katten wel eens mee naar huis", stelt Corinne.

Het asiel telt op dit moment vijftien kittens die klaar staan om naar nieuwe eigenaren te gaan. Zo'n twintig jonge katten zijn in het asiel in quarantaine. Dat is een periode van twee weken waarin de jonge dieren worden onderzocht op mogelijke ziektes. Het asiel telt verder ongeveer veertig oude poezen. En buiten verblijven twintig verwilderde katten, de muizenvangers die opgroeiden op de boerderij.

De opvang van honden levert nauwelijks problemen op. Het asiel heeft er vijftien in huis, maar de aanwas is gelijk aan het vertrek.
 
  Zegge zoekt naar de negen levens
  "Poema is angst voor het onbeschaafde"
  Gemeente redt Dierenasiel met gift

Gerelateerd

Sluiting dreigt voor dierenasiel Amsterdam-Noord/Oostazaan

Open dagen dierenasiel op 2 en 3 oktober

Uitgedroogde poezen bij dierenasiel Winschoten

Open Dag Dierenasiel Amsterdam

Hoorns dierenasiel overvol met jonge katjes


 Reakties op dit artikel: (1 reakties totaal)
Post datum: 8/26/2007 12:22:57 PM   Gepost door: Jannnie
Ik heb 2 katjes en kan er niet meer voor zorgen, ik wil ze graag in laten slapen want een asiel vind ik niks, waar kan ik dat laten doen? Al vast bedankt, Jannie

  

In onze shop
Hill??s Feline Ideal Balance Kat Graanvrij Kip & Aardappel
Het droogvoer Hill~s Feline Ideal Balance Graanvrij Kip & Aardappel is speciaal ontwikkeld voor volwassen katten van 1 tot 7 jaar. Omdat het graanvrij ...
EUR 44.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed