Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

"Poema is angst voor het onbeschaafde"

 
Post datum: 7/6/2005    Door: admin    2160 keer bekeken    
 
AMSTERDAM - De omvang van de hype rond de poema op de Veluwe heeft nu al alle verhalen over loslopende wilde dieren in ons land overtroffen.

Dat zegt etnoloog Theo Meder van het Meertens Instituut, dat onderdeel is van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Meder onderzoekt sagen, spookverhalen en legendes en verzamelt sinds tien jaar volksverhalen over loslopende wilde dieren in de bewoonde wereld. Volgens Meder zal ook deze keer de poema niet gevonden worden, wat door betrokkenen verklaard zal worden met dat hij is uitgeweken naar Duitsland of BelgiŽ, zoals bij zoveel roofdieren gebeurde. Terwijl de gemeenten Apeldoorn, Ede en Arnhem bezig zijn de voortgang van de poema-acties te bepalen, is Meder er voor 95 procent van overtuigd dat het allemaal op een verzinsel berust.

Een filmpje, foto's en getuigenverklaringen van burgers, een politiechef en een faunabeheerder in Loenen zeggen hem dan ook niet zo veel.

,,Ik ken een professor fysische natuurkunde die overtuigd is van het bestaan van graancirkels, terwijl dat ook broodjes aap zijn. Toen de poema medio jaren negentig in Limburg opdook, was er ook een filmpje. Ook daar werd het dier niet gevangen", relativeert Meder. "De poema is een mooi voorbeeld van de angst van mensen voor het ongeciviliseerde. Ik ga daarover een lezing geven aan de Universiteit Leiden." De oplossing voor mensen die de poema spuugzat zijn heeft hij ook: "Toen de verhalen over de Waaslandwolf de spuigaten uitliepen, schreef een anonieme jager een briefje dat hij wolf had doodgeschoten en begraven, waarna er een einde kwam aan de ophef." Meder houdt er overigens wel voor vijf procent rekening mee dat er werkelijk wat groots rondloopt: ,,Het zou natuurlijk geweldig zijn als een broodje aap ineens waar blijkt te zijn."
 
  Gemeente redt Dierenasiel met gift
  Helft dierenasielen heeft wachtlijst
  De Hoge Veluwe lanceert eigen poemavangteam

Gerelateerd

De Hoge Veluwe lanceert eigen poemavangteam

Wil het echte roofdier van de Veluwe opstaan?

  

In onze shop
10 + 2 gratis! Catz Finefood 12 x 200 g
De vitaliteit en gezondheid van een kat hangen in grote mate van haar voeding af. Catz Finefood staat voor een soortgerichte, evenwichtige en natuurlijke k...
EUR 14.15
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed