Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Wil het echte roofdier van de Veluwe opstaan?

 
Post datum: 7/2/2005    Door: admin    4667 keer bekeken    
 
Een poema? Een panter? Of gewoon een grote kat? De hype rondom de Veluwse poema duurt nu ruim twee weken. Hoe kunnen talloze vage meldingen, onscherpe foto's en een halve pootafdruk tot zo veel commotie leiden? Een reconstructie.

ARNHEM - Ongeveer tachtig centimeter hoog, ruim een meter lang en een donkere kleur. Twee bewakers van kazernes in Harskamp en Ede hebben het roofdier onafhankelijk van elkaar gezien. Met die omschrijving stapt de politie van Ede dinsdag 14 juni naar bioloog Joep Wensing van dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem. ,,Op basis van die informatie heb ik gezegd dat het eventueel een poema zou kunnen zijn. Meer niet, want volgens de verklaringen heeft het dier een grote kop. Dat past niet bij een poema.''

Maar een paar uur later jagen mobiele eenheid, marechaussee en jachtopzieners al op 'een mogelijk ontsnapte poema', die na een klopjacht van twee dagen niet wordt gevangen. De 'poema' is dan al groot nieuws. Rode afzetlinten sieren de Ginkelse heide in Ede om nieuwsgierigen op afstand te houden. Als de politie oppert het dier af te schieten, slaan tot in de Tweede Kamer de stoppen door.

Op donderdag 16 juni krijgt het Friese roofdierenopvangcentrum Pantera een telefoontje van de gemeente Ede. Of ze 'de poema' levend willen vangen voor 300 euro per dag. Pantera is de enige in Nederland die daadwerkelijk poema's heeft. In de vijftien grote Nederlandse dierentuinen is er niet één te vinden.

Al snel duikt op de Veluwe het eerste 'bewijsmateriaal' op. Zoals een reekalf zonder kop en voorpoot. Maar van het dier is de buik nog intact, terwijl roofdieren altijd aan de ingewanden beginnen. Ook wordt een pootafdruk gevonden, maar die komt niet overeen met die van een poema. Toch slaat de twijfel nog niet toe. Ook niet als er niet meer sporen worden gevonden. En is het niet vreemd dat niet één van de dertig (parttime) boswachters en jachtopzieners in Ede een glimp van het dier opvangen?

Op zaterdagavond 18 juni zit de 'poema' ineens in Apeldoorn, een kilometer of dertig verderop. Een jongetje in de buurt van het dorpje Loenen ziet een 'hele grote poes' lopen. Agent Henk Schouten en boswachter Joop Schoneveld zijn snel ter plaatse. ,,Met mijn verrekijker zag ik duidelijk een roofdier in het pas gemaaide gras. Geen poema, dat dacht ik meteen al. Maar ook geen grote kat. Ik heb zelf al dertig jaar katten en dan zou het wel een verrekte grote kat zijn geweest.''

Ook Pantera verkast naar Apeldoorn. Op woensdag 22 juni is er 'breaking news': voor het eerst zijn er foto's van de poema. Maar de beelden zijn een teleurstelling. Er valt niet meer te zien dan een donker dier in de verte in een weiland. Op één van de uitvergrotingen heeft de 'poema' strepen van een gewone cyperse huiskat.

Eerst zegt Pantera dat de afstand te groot was voor scherpe foto's. Vervolgens dat de foto's expres wazig zijn gemaakt om de locatie onherkenbaar te maken, zodat niet iedereen eropaf gaat. De videobeelden die later worden getoond, zijn eveneens onduidelijk. Wel lijkt het dier een witte of lichte bef te hebben.

Biologen Marc Damen en Joep Wensing van Burgers' Zoo leggen een encyclopedie met katachtigen op tafel, maar al bladerend komen ze er niet uit. Een poema? Daarvoor is de kop te groot. Een panter? De lichte bef past niet. Een grote kat? Wensing: ,,Nee, daar is-ie te groot voor. Het dier heeft een lang, slank lichaam en dat past niet bij een kat.'' De bewijzen en sporen zijn beperkt, vinden ze. Dat is toch raar, nu zoveel experts en toeristen op het dier jagen?

Woensdag 29 juni wordt 'de poema' ineens weer gezien; nu bij zweefvliegveld Terlet, een stuk zuidwaarts van Apeldoorn. Aldus een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn. Maar directeur Arno van der Valk van Pantera gelooft het niet. ,,Hij zit nog steeds in Apeldoorn'', zegt hij, maar zelf heeft hij het beest niet gezien. Er loopt een groot, katachtig dier op de Veluwe, dat wijzen de beelden wél uit. Maar wat is het? Een poema is niet waarschijnlijk, maar een panter? Een groot uitgevallen boskat? Net als de hype lijkt het dier zelf steeds kleiner te worden. Vijftig centimeter, schat Van der Valk nu.

Poema schieten op internet

APELDOORN - De Veluwse poema is inmiddels ook een internethype. Zo speelt www.camonet.nl in op het troetelbeest. Op de site van de online winkel voor legerdumpartikelen kun je poema's afschieten in het Veluwse landschap. Op de site www.tfortelecom.nl probeert de gsm-provider klanten te lokken met het poemaspel 'Catch the puma with Steve', waarin krokodillenjager Steve Irwin van Discovery Channel de jacht voor even verlegt naar de poema.

Ook circuleren er tal van fotobewerkingen op het net, zoals digitale ansichtkaarten met groeten van de Veluwe met daarop een afbeelding van de poema. Ook is de poema zwemmend in de Hofvijver in Den Haag gesignaleerd. Op weer een tweetal andere foto's staat de blauwe Postbank-leeuw die op de Veluwe staat een tekst voor zich houdt: 'Niet schieten! Ik ben geen poema!' Op de tweede foto zie je een neergeschoten Postbank-leeuw en bloedvlekken op het bord. In de stijl van de Centraal Beheer Achmea-reclames staat bovenaan de foto: 'Even Apeldoorn bellen'.
 
  Voor een kat is het goed toeven in Cuijk
  EHBO’ers oefenen op herdershond
  Kat tussen de speklappen in de vrieskist

Gerelateerd

Wilde katten plaag op Veluwse campings en parken

Loopt er een panter rond in Luik?

Mogelijk nieuw roofdier ontdekt op Borneo

Wilde kat kwam gewoon met de auto mee

De Hoge Veluwe lanceert eigen poemavangteam

  

In onze shop
22 + 2 gratis! 24 x 100 g Animonda Rafiné Soupé Kattenvoer
Fijne malse en heerlijke vleesbrokjes verfijnd met echte gourmet-ingrediënten laten kattenharten sneller kloppen. Het Animonda Rafiné Soupé natvoer word...
EUR 10.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed