Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Het gevreesde roofdier blijkt vaak een poes te zijn

 
Post datum: 6/16/2005    Door: admin    2557 keer bekeken    
 
Met enige regelmaat komen meldingen binnen van rondstruinende grote roofdieren: poema's, luipaarden, wolven en zelfs een beer. Maar waarom worden ze bijna nooit gevangen? 'Als het een waarneming is die uit het niets komt, is het in negen van de tien gevallen een broodje-aapverhaal.'
DEN HAAG - Er is een overeenkomst tussen de poema die in 1996 paniek veroorzaakte in Zuid-Limburg, de luipaard die datzelfde jaar bij Zeist een bruiloft verpestte en de leeuwin die in 2000 de duinen bij Egmond onveilig maakte. De politie zette groot materieel in om de dieren te vinden, maar geen van de zoektochten leidde tot resultaat.

Evenmin gevonden werden: een beer waarvoor in 1998 in Den Dolder een McDrive met ballenbak en al ontruimd werd, de lanspuntslang die de gemeente Enkhuizen in 1999 zo'n 40.000 euro aan politie-inzet kostte en de krokodil die in Egmond aan den Hoef een sportvisser tot paniek dreef.
Dat wil niet zeggen dat er van deze dieren geen enkel spoor te bekennen was. Van de beer in Den Dolder werden pootafdrukken gevonden, maar dat bleken bij nader onderzoek konijnenholen. De sporen die de luipaard van Zeist achterliet, waren volgens een deskundige waarschijnlijk van een grote hond. De Zuid-Limburgse poema uit 1996 werd twee jaar later weer gesignaleerd, en ditmaal zelfs door een ooggetuige op video vastgelegd. De meeste deskundigen die de band bekeken, concludeerden dat het een zwerfkat betrof.
Of de poema waar politie, marechaussee en jachtopzieners sinds dinsdag op de Veluwe massaal jacht op maken ook een onschuldige poes zal blijken, valt nog te bezien. Maar dat de politie spreekt van 'betrouwbare waarnemingen' hoeft nog niets te betekenen. De zoektocht naar de luipaard in Zeist, die waarschijnlijk een grote hond was, werd pas ingezet nadat een van de agenten die de eerste melding onderzocht, zei dat hij het beest had gezien.

Niet alleen in Nederland bleken wilde dieren bij nader inzien onschuldige poezen. In Frankrijk zochten agenten en soldaten vorige zomer naar een zwarte panter die in een toeristisch gebied in het zuiden van het land gezien was. Een gebied van 5000 hectare werd afgesloten voor wat een zwarte kat van 60 centimeter lengte bleek. Eveneens in Frankrijk verklaarde een gendarme ooit voor de televisie een 'gevlekt roofdier met een schouderhoogte van 1,10 meter' gezien te hebben. Onderzoek van haren ter plekke wees uit dat het om doodgewone katten ging.

Moderne sagen
Wilde dieren vormen uitstekend materiaal voor wat onderzoeker Theo Meder van het Meertens Instituut (onderzoek Nederlandse taal en cultuur) 'moderne sagen' ofwel 'broodje-aapverhalen' noemt. Het zijn verzonnen verhalen die voor waar worden versleten omdat ze inspelen op angsten die in de moderne maatschappij leven. Dat kunnen verhalen zijn over vermeende kinderontvoeringen in Disneyland of medische wanpraktijken als organen die na een operatie gestolen blijken.
Grote katachtigen en ander loslopend wild vormen in het onderzoek naar moderne sagen een aparte categorie, zegt Meder: "Het idee dat in onze beschaafde wereld een wild beest rondloopt dat klaarstaat om ons aan te vallen, roept bij veel mensen gevoelens van angst op, waardoor ze blijkbaar snel geloven iets gezien te hebben. Meestal blijken de verhalen gebaseerd te zijn op verkeerde waarnemingen van argeloze wandelaars."

Er zijn in Nederland wel gevaarlijke dieren in woongebieden gevonden. Regelmatig raken verzamelaars slangen en exotische spinnen kwijt, in sommige gevallen duiken ze elders weer op. Ook zijn er wel eens circusleeuwen ontsnapt en een woonwijk ingetrokken. Maar als zoiets gebeurt, is het circus de eerste om alarm te slaan. Meder: "Als het een waarneming is die uit het niets komt, is het in negen van de tien gevallen een broodje-aapverhaal. Dat soort verhalen hangt in de lucht. Eens in de zoveel jaar ademt iemand er wat van in."
 
  Spugend en blazend werd ze binnengebracht
  500 mensen op open dag dierenbegraafplaats
  Weer beestenbende aangetroffen in Brits huis

Gerelateerd

Ophalen weggelopen katje blijkt dure grap

Gaslucht blijkt kattenafschrikmiddel

Politie adviseert kat binnen te houden

Meer meldingen van in de steek gelaten dieren

Gevaarlijk bewegend voorwerp blijkt kat

  

In onze shop
Cat & Clean Brilliant Plus met silicaat en babypoedergeur
Cat & Clean kattenbakvulling is hoogwaardig, klompjesvormend bentonietgrind met babypoedergeur en silicaat, welk zeer zuinig in gebruik is. Door het gr...
EUR 22.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed