Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Katten helpen kan in de papieren lopen

 
Post datum: 6/6/2005    Door: admin    2092 keer bekeken    
 
Maastricht - Het kittenseizoen is weer begonnen. Wat moet je als je tuin vol zwerfkatten zit? Laten weghalen gaat niet zomaar. En kost bovendien geld.

Dik twee weken geleden kwam bij Chris Wielders in Caberg een magere zwarte poes met vier kleintjes aanlopen. Wielders: ,,Vooral die oude kat zag er zielig en mager uit. Daarom heb ik ze een tijd lang te eten gegeven. Wat gekookte rijst en vis, met wat melk erbij. De jonge katjes waren denk ik toen een week of twee oud, want ze hadden de oogjes open. Het was een leuk gezicht die kleintjes in mijn tuin''

De pret is inmiddels voorbij. De tuin van Wielders is door de katten omgewoeld en zelf heeft hij al meer dan eens een haal van een kattenklauw gehad. ,,Sinds zaterdag geef ik ze geen eten meer'', zegt Wielders. ,,Anders blijven ze komen.'' Maar de katten laten weghalen gaat niet zomaar, zo heeft Wielders gemerkt. Na een hele serie telefoontjes kwam hij erachter dat er niet zoiets bestaat als een 'ophaaldienst'.

De dierenambulance, zo blijkt, haalt dieren alleen weg als ze hiertoe een opdracht krijgt van het dierenasiel. Maar het asiel weigert de katten te komen halen. Het enige dat Wielders kan doen is bij het asiel zelf een afvangkooi voor de katten halen, vijftig euro borg betalen voor de kooi en de beesten naar het asiel brengen, waar de stichting Zwerfkat is ondergebracht. Daar wordt de moederpoes dan gesteriliseerd, waarvoor Wielders dan een eigen bijdrage van twintig euro moet neertellen. En dat is hij niet van plan. ,,Ik werk de hele dag en kan niet op kattenjacht, dat moeten specialisten doen. En ik ben ook niet van plan twintig euro te betalen voor een kat die niet van mij is'', zegt hij.

Maar die kat is ook niet van het dierenasiel, reageert vice-voorzitter Louis Boon. ,,Als iemand niet bereid is bij te dragen aan het oplossen van het probleem, houdt het voor ons ook op. Wij krijgen wekelijks vier tot vijf van dit soort meldingen. Vrijwel altijd gaat dat goed. Mensen dragen vaak meer bij dan we vragen, maar soms horen we inderdaad dat mensen vinden dat het gratis moet. Maar het is in hun eigenbelang om die poes te vangen en de kittens naar het asiel te brengen.'' De gemeente, die tegen overlast van katten of honden op moet treden, heeft de taak uitbesteed aan het dierenasiel en is van mening dat in deze kwestie correct is gereageerd. ,,Je mag zelf ook wat moeite doen tegen de overlast'', reageert een woordvoerder.
 
  Bekendmaking resultaat zwerfkatten-actie
  Acht weken een plekje om te spinnen
  Geef hond of kat een aai in plaats van snoep

Gerelateerd

Katten helpen ratten mijnen opsporen

"Prozac" moet kater Truus helpen thuis te blijven

  

In onze shop
4 kg Royal Canin Kitten Sterilised Kattenvoer
Voor de sterilisatie/castratie is de stofwisseling van de kat op voeding met een vrijwel constant energiegehalte ingesteld. De kat eet zoveel tot haar ener...
EUR 24.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed