Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Kattenmuseum in Amsterdam telt zeven levens

 
Post datum: 5/28/2005    Door: admin    13873 keer bekeken    
 
AMSTERDAM (ANP) - Japanners slaan een kreet van verbazing als ze het statige pand aan de Amsterdamse Herengracht binnenstappen. ,,Dat daar levende katten rondlopen!'', zegt Bob Meijer.

Hij glundert als hij zich de gezichten van de toeristen voorstelt. Elke bezoeker komt hoe dan ook een paar van de zeven of acht katten tegen die leven tussen de kunstwerken in het Kattenkabinet, dat doorgaat voor het enige kattenmuseum ter wereld.

Meijer richtte het Kattenkabinet op in 1990, als nagedachtenis aan zijn rode kater John Pierpont Morgan (1966-1983). Enkele jaren daarvoor begon hij met verzamelen van kunst rond het thema 'kat'. ,,Ik kwam op het idee toen ik in het Metropolitan Museum in New York een tentoonstelling over katten zag.'' In 1985 kocht de excentrieke zakenman al een 17e eeuws patriciërshuis aan de Herengracht om zijn museum in te huisvesten.

De opening in 1990 met een act uit de musical Cats betekende voor Meijer meteen ook het hoogtepunt in het bestaan van zijn privé-museum, dat zondag vijftien jaar bestaat. Al die tijd heeft het Amsterdamse museum het zonder subsidie of sponsors moeten doen. Eigenlijk wil hij ook niet zoveel bezoekers over de vloer.

,,Het museum en Bob zelf zijn een kat'', zegt kunsthistoricus Nicole Ex, die het Kattenkabinet af en toe een handje helpt. ,,Ze slapen, geven af en toe kopjes en halen uit. We zijn eigenzinnig, niet gestructureerd. Daardoor zijn we wendbaar en kunnen we plotseling iets anders gaan doen.'' En net als katten komt Meijer ook af- en aanlopen. ,,Het komt soms voor dat ik hier een jaar niet ben'', zegt hij.

 
  Ook onze huisdieren zijn vaak veel te dik
  ‘Gekidnapte’ poes Toddie weer terecht
  LNV voor Europees verbod op honden/kattenbont

Gerelateerd

Opening Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam

Poezenboot Amsterdam is overvol

Sophia KattenBond haalt € 2500 op voor Amsterdamse zwerfkatten

Dierenopvangcentrum Amsterdam roept hulp burgers in


 Reakties op dit artikel: (5 reakties totaal)
Post datum: 2/26/2007 3:34:20 PM   Gepost door: nicole
waar is het museum en mogen wij er komen

Post datum: 6/20/2008 5:34:25 PM   Gepost door: c. Verschoor
Graag het adres en de openingstijden

Post datum: 3/15/2009 8:48:31 PM   Gepost door: Anneke Wageveld
Wat zijn de openingsdagen/tijden van het museum of gaat dit op afspraak en op welk adres is het museum gevestigd?

Post datum: 8/1/2010 12:45:01 PM   Gepost door: Jeannette
Kunt u mij laten weten op welke tijden het Kattenkabinet geopend is en of er vooraf een afspraak gemaakt moet worden. Vriendeklijke groet Jeannette

Post datum: 2/3/2013 3:57:38 PM   Gepost door: Chris van Amersfoort
Geachte heer Meijer, Onze moeder is dol op katten. Wij zelf ook, zowel thuis als wat betreft onze beroepen brandweerman en politieman / dierenrecherche. Als verjaardagscadeau nemen we onze moeder een dagje mee uit. En we zouden vereerd zijn als we een deel van deze dag konden doorbrengen in uw kattenkabinet. We kunnen ons geen beter cadeau voorstellen. Zouden wij het kattenkabinet mogen bezoeken op zondag 7 april 2013? Hoogachtend, Chris en Koen van Amersfoort

  

In onze shop
10 / 8 kg + 1,4 kg gratis! 11,4 / 9,4 kg Happy Cat kattenvoer
Happy Cat is hoogwaardig kattenvoer in de beste fijnproeverskwaliteit. Individueel en exclusief in alle levensfasen. Veel kattenvoer gaat bij de samenstell...
EUR 42.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed