Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Gedragstherapie……ook voor katten?

 
Post datum: 3/19/2011    2475 keer bekeken    
 
Veel mensen kijken hier vreemd tegen aan. Want wat moet je je hier bij voorstellen? Een kat op een divan met een doosje tissues binnen pootbereik? Nee dus! Therapie houdt in, dat je een behandeling inzet om problemen op te lossen. Voordat een gedragstherapeut dit kan, moet er een juiste analyse gemaakt worden van het probleemgedrag. Daarna kan er een diagnose gesteld worden en kan een stappenplan opgesteld worden om het gedrag van de kat te veranderen. Een gedragstherapeut voor katten maakt hiervoor gebruikt van verschillende wetenschappelijke disciplines, waarbij de leertheorie en de ethologie een grote rol spelen.

Heeft u bijv. een kat die agressief gedrag vertoont, dan is het heel belangrijk om te onderzoeken wat voor soort agressief gedrag het is en wat de oorzaak van dit gedrag is. Pas dan kun je een goede therapie opstellen. Een kat die agressie vertoont omdat hij angstig is heeft een heel andere aanpak nodig dan een kat die agressie vertoont om z&rsquon territorium te verdedigen.

Probleemgedrag kan zeer veel oorzaken hebben. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren, die je dan ook allemaal moet betrekken in de behandeling. Het heeft nl. geen zin om een kat die onzindelijk is door blaasontsteking alleen te behandelen met medicatie als de oorzaak van de blaasontsteking stress is. Het gedrag kan dan wel tijdelijk wegblijven, maar als de oorzaak niet weggenomen wordt zal het ongewenste gedrag vaak terugkomen.

Eind 2003 is Tinley begonnen met de eerste opleiding gedragstherapie voor katten op HBO-niveau. De opleiding is gebaseerd op een combinatie van wetenschap en praktijk en bestaat uit 6 afzonderlijke modules waarbij o.a soortspecifiek gedrag van de kat, leerprincipes, diagnosticeren en behandelen van probleemgedrag, ethologie en medische oorzaken aan de orde komen. De opleiding wordt afgesloten met een onderzoek, praktijkervaring en een mondeling examen. De totale opleiding kan in ruim 2,5 jaar afgerond worden. Inmiddels is er ook een vergelijkbare opleiding mogelijk bij de Martin Gaus academie.

Sinds begin 2010 kunt u voor gedragstherapie voor uw kat ook terecht in (de wijde omgeving van) Beilen. Voor meer informatie: www.gedragstherapievoorkatten.nl of u kunt even bellen: 0593-541451.

Veel problemen ontstaan als een kat zijn natuurlijk gedrag niet kan uit oefenen of als er teveel katten op een te kleine ruimte worden gehouden

 
  Actie tegen kattenjacht Utrecht
  Dit zijn de drie katten van Nintendogs + Cats
  Lucky blijft bazin redden

Gerelateerd

Katten kijken in Nijmegen

'Om mensen zoals ik te helpen'

Kat zet 50 000 mensen zonder stroom

'Katten maken mensen gek'

Nieuw soort kat voor mensen met allergieën

  

In onze shop
Hagen Catit Drinkfontein 3 l
Net zoals wij mensen hebben ook dieren water nodig om te overleven. Het lichaam van een kat of een hond bestaat voor ongeveer 70% uit water. Als u uw huisd...
EUR 45.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed