Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Bijna helft van zwerfkatten sterft een zachte dood

 
Post datum: 4/30/2005    Door: admin    3548 keer bekeken   
bron link 
 
AS - De Limburgse aanpak van de kattenplaag doet het beter dan elders in Vlaanderen. Eén op twee katten die in een dierenasiel belanden, komen er niet meer levend uit. In Limburg wordt volgens de meest recente cijfers veertig procent van de asielkatten geëuthanaseerd. Liefst 23 van de 44 Limburgse gemeenten zetten zich actief in voor zwerfkatten.

De overpopulatie van katten vormt al jarenlang een probleem. Als er niets aan gedaan wordt, zou het aantal nakomelingen van één kattenpaar binnen tien jaar tot twintig miljoen dieren kunnen oplopen. Een poes kan meer dan drie kattennestjes per jaar krijgen, terwijl een nest gemiddeld uit vier tot zes katten bestaat. Niet verbazingwekkend dus dat de dierenasielen wasmanden vol katten krijgen toegestopt. Zo ook in Limburg, al is de situatie gestabiliseerd.

Volgens de meest recente cijfers werden er in 2003 liefst 2.482 katten in de vier Limburgse asielen gedumpt. Bijna duizend dieren daarvan moesten noodgedwongen inslapen. Verspreid over 78 Belgische asielen werden in datzelfde jaar 26.986 katten opgevangen, waarvan 11.480 konden geplaatst worden. De helft werd gedood.

Professionele sterilisatie

Enkele jaren geleden nam de provincie het initiatief om de (zwerf)kattenproblematiek aan te pakken door het hardnekkig toepassen van castratie of sterilisatie. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de toestand daardoor momenteel gestabiliseerd, al is er van een daling van het aantal Limburgse asiel- of zwerfkatten nog geen sprake.

Sinds 2001 heeft het provinciebestuur een overeenkomst met vzw Felix-sterilisatieproject katten. Momenteel hebben 23 Limburgse gemeenten zich daarbij aangesloten en neemt het aantal sterilisaties drastisch toe. De zwerfkatten worden gevangen in speciale bakken en gesteriliseerd door een dierenarts. Na de sterilisatie worden de dieren terug in hun territorium geplaatst.

Gemeenten als Maasmechelen, Houthalen, Heusden-Zolder en Beringen sloten zich nog niet aan bij het project. Het aantal zwerfkatten ligt er opmerkelijker hoger dan elders in de provincie.

André Engelen van vzw Felix trekt zijn conclusies: ,,In de gemeenten waar we actief zijn, zal het aantal zwerfkatten met de jaren afnemen.''

Toen de organisatie in 1998 van start ging, behandelden ze welgeteld 247 katten. Vandaag zijn er dat jaarlijks meer dan 1.900.

,,Zelfs vanuit andere provincies smeken ze ons om hen van de kattenplaag te komen verlossen. Maar zolang het probleem zich hier nog altijd voordoet, moeten we ons op Limburg focussen. Probleem is dat de zwerfkatten in heel wat provincies nog te amateuristisch wordt aangepakt, terwijl wij professioneel te werk gaan. Met 115 vangkooien kan je al resultaten boeken.''

Binnenkort zullen de dierenasielen opnieuw hun opvangcijfers bekend maken. Over het aantal euthanasie-toepassingen wordt liever gezwegen, omdat het aantal amper afneemt. ,,Het is de fout van de baasjes'', zegt Engelen. ,,Dierenasielen zijn niet in staat om die dieren jarenlang op te vangen. Katten zijn de meest verlieslatende post.''
 
  Actie castratie katten succes
  Beheerder dierenopvang noemt aanval kat zeer uitzonderlijk
  Wilde kat valt scholier aan

Gerelateerd

Meld zwerfkatten tijdig bij het asiel

Nieuw verblijf zwerfkatten in Hof van Ede

Overlast zwerfkatten voorkomen

Sophia KattenBond haalt € 2500 op voor Amsterdamse zwerfkatten

Stichting Zwerfkatten blij verrast

  

In onze shop
Valeriaan-Kattenspeelkussen Patchwork-Uil
Het kussen met de welzijns-geur wordt snel de lievelingsvriend van uw kat! De zachte stof is met veel dinkel en 8 gram hoogwaardige valeriaan gevuld. De aa...
EUR 4.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed