Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Oplossing problemen verwilderde katten

 
Post datum: 3/3/2010    2950 keer bekeken    
 
Het college heeft deze week besloten om de Dierenbescherming Tilburg e.o. een subsidie te verlenen van ruim 20.000 euro. Met dat geld pakt de dierenbescherming de problematiek van verwilderde katten in de stad aan. Zij vangen, neutraliseren (steriliseren of castreren door een dierenarts) en zetten de verwilderde katten weer uit. De dierenbescherming doet dit in samenwerking met het Dieren Opvang Centrum Tilburg. Ook vragen zij vrijwilligers van de Stichting Onplaatsbare Katten om hen te helpen.

Wethouder Paul Huijgen (dierenwelzijn):"De verwilderde katten zorgen voor behoorlijk wat overlast in Tilburg. Verwilderde katten kunnen virussen, bacteriën en parasieten overbrengen. Daarnaast zorgen ze ook voor overlast voor mensen in wijken. Door paringsdrang krijst, vecht en sproeit de verwilderde kat. Ook geeft ze nachtconcerten en plundert ze afvalcontainers. De problemen verergeren door overpopulatie. De dierenbescherming past een betrouwbare methode toe die de kattenpopulaties beheersbaar maken en houden."

De dierenbescherming pakt op jaarbasis twee tot vijf groepen verwilderde katten. Het gaat dan om ongeveer 100 katten. De gemeente verzorgt de communicatie over vangacties richting buurtbewoners. Voor het melden van overlast door verwilderde katten kunnen burgers terecht bij de dierenbescherming, via e-mailadres dbtilburg@gmail.com. De subsidieverlening geldt voor het jaar 2010.

In het land wordt door deskundigen en de dierenbescherming één methode het meest geschikt geacht om de problematiek van verwilderde katten beheersbaar te maken. Dat is de TNR methode (Engelse afkorting die staat voor: Trap, Neuter en Return). Deze methode bestaat uit het vangen (Trap), de kat te neutraliseren (Neuter) en vervolgens weer terug de zetten op de plaats van herkomst (Return). De overlast voor omwonenden wordt (na het neutraliseren) beduidend minder door de veranderde hormoonhuishouding van de kat. Hierdoor heeft de kat minder 'paringsdrang' waardoor hij bijvoorbeeld minder eet (dus minder uitwerpselen). Maar ook minder krijst, vecht en sproeit en minder 'door de stad trekt' waardoor de kans op ziekteverspreiding van kat naar mens kleiner wordt. Ook hebben onderzoeken en praktijk elders aangetoond dat de methode beter werkt dan het definitief wegvangen van katten. Leeggekomen plekken worden namelijk onmiddellijk weer ingenomen door een nieuwe populatie.

Afgelopen jaren heeft de Stichting Onplaatsbare Katten (SOK) verwilderde katten opgevangen. De stichting bestaande uit vrijwilligers was actief om verwilderde katten te vangen, te neutraliseren (steriliseren of castreren door een dierenarts), uit te zetten en te voeren. Inmiddels hebben de vrijwilligers van de SOK laten weten dat de werkzaamheden ze boven het hoofd groeien en dat ze ermee stoppen. Het college heeft daarom deze week besloten om de Dierenbescherming Tilburg e.o. voor 2010 een subsidie van ruim 20.000 euro te verlenen.

 
  Katten steeds vaker op straat gezet
  Meldformulier voor Kat uit de Gracht
  Chilenen vast voor doden katten in ritueel

Gerelateerd

Dood dreigt voor verwilderde katten

1700 verwilderde katten doodgeschoten

Groot succes preventieve acties Dierenbescherming

Ruzie om verwilderde kat

  

In onze shop
Happy Cat Adult Sterilised
Gecastreerde katten komen het gemakkelijkst in gewicht aan, omdat ze door de homonale veranderingen minder actief zijn en daarnaast wel hun eetlust behoude...
EUR 42.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed