Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Huisdier niet in container

 
Post datum: 4/16/2005    Door: admin    1899 keer bekeken    
 
BORCULO - De gemeente Berkelland heeft van de Algemene Inspectie Dienst (AID) een tik over de vingers gekregen. Reden: in het gemeentelijk informatiebulletin Berkelbericht heeft de gemeente foutieve informatie verstrekt over de ‘verwerking’ van dode huisdieren. Die zouden volgens de gemeente in de grijze container mogen worden gedeponeerd. Niet alleen de AID protesteert daartegen, ook afvalverwerkers reageren met afschuw.

Vreemd genoeg zegt de gemeente de informatie betreffende huisdieren in de container juist te hebben verstrekt na overleg met de AID. Die zou toestemming hebben gegeven. Maar bij navraag is men bij de AID heel duidelijk: het is beslist niet toegestaan om de afvalcontainer te gebruiken om een overleden huisdier in te stoppen.

Met de in Berkelbericht verstrekte informatie roept de gemeente feitelijk op de milieuregels te overtreden, stelt een woordvoerder van afvalverwerker Twentec, die in een deel van Berkelland het huisvuil ophaalt. ‘Los daarvan is het voor onze medewerkers die de container legen ook niet prettig om een kadaver aan te treffen.’

Volgens de zogenoemde ‘uitvoeringsregeling EG gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten’ zijn er slecht drie legale manieren om een overleden huisdier te ruimen: het mag op eigen grond worden begraven; het mag worden in een crematorium worden verast en het kan naar een plaats worden gebracht waar het voor destructie kan worden aangeboden.

Volgens een voorlichter van de gemeente Berkelland is er inmiddels overleg geweest met de AID. ‘Formeel klopt het dat gezelschapsdieren die zijn overleden niet in de grijze afvalbak mogen, maar dan gaat het vooral om de grotere huisdieren zoals honden en katten. Wanneer er een overleden kanarie, een muis of een goudvis in de container terecht komt, wordt daar geen probleem van gemaakt.’ Officieel is dat echter ook verboden.

De gemeente erkent de gemaakte fout in het eigen bulletin. Daarom volgt volgende week nogmaals tekst en uitleg wat te doen met een gestorven huisdier.
 
  Nieuwbouw dierenasiel binnenkort geopend
  Steeds meer huisdieren eindigen in urne
  Katten in Wisconsin toch niet vogelvrij

Gerelateerd

Nieuw contract gemeente over opvang zwerfdieren

  

In onze shop
6 kg Nutrivet Kat and Kitten Regional Farm Chicken Kattenvoer
Katten zijn carnivoren. Ondanks hun huidige levensstijl is hun algemene metabolisme en, in het bijzonder, hun spijsverteringssysteem hetzelfde als van hun ...
EUR 32.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed