Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Gemeente pakt overlast zwerfkatten aan

 
Post datum: 4/13/2005    Door: admin    2509 keer bekeken    
 
Uden - De gemeente wordt met enige regelmaat gebeld over katten die voor overlast zorgen. Het gaat dan vaak om zwerfkatten. Wij hebben ons met de HoKaZo uit Uden gebogen over een oplossing van dit probleem.

Wegvangen of doden is niet de oplossing

Het wegvangen of doden van die zwerfkatten wordt door de omgeving vaak gezien als de enige oplossing. Dit wegvangen is echter vaak zinloos en dieronvriendelijk en lost het probleem lang niet altijd op.

Diervriendelijke oplossing: Vangen-helpen-terugzetten

Vangen, helpen en terugzetten is de aanpak die de dierenbeschermers ons aanraden. De gemeente heeft besloten die aanpak te volgen. De HoKaZo gaat van 18 april tot 2 mei in opdracht van de gemeente vangkooien plaatsen. Ze vangen de katten met deugdelijke vangkooien. Dat gebeurt met gerichte acties waarbij zoveel mogelijk katten in korte tijd gevangen worden. Hierbij is de samenwerking met buurtbewoners van groot belang. Omwonenden van locaties waar de vangkooien geplaatst worden, ontvangen schriftelijk bericht van de plaatsing.

Wilde katten

De katten die gevangen zijn (en te wild zijn om in een gezin geplaatst te kunnen worden), worden zo snel mogelijk naar de dierenarts gebracht om gecastreerd/gesteriliseerd te worden. Dan kunnen deze dieren niet meer voor nakomelingen zorgen. Vervolgens worden de katten zo snel mogelijk terug gezet in de omgeving waar ze gevangen zijn. Dit stuit vaak op onbegrip omdat mensen weer problemen van die katten verwachten. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit niet het geval is. Eenmaal terug in de groep gedragen deze geholpen katten zich veel rustiger, er wordt niet meer gekrijst en het vechten en sproeien vermindert sterk. Omwonenden hebben dus veel minder last van deze katten. Ook nieuwkomers (katten) worden door de groep niet meer geaccepteerd en verjaagd. Er komen geen kittens meer bij en de ervaring leert dat de groep steeds kleiner wordt en uiteindelijk door natuurlijk verloop zal uitsterven. Katten die zich niet agressief of wild gedragen worden eveneens geholpen door de dierenarts en daar wordt dan een nieuw “baasje” voor gezocht.

Medewerking omwonenden belangrijk

De HoKaZo vraagt aan bewoners om de zwerfkatten, zeker in de vangperiode, niet te voeren en hun eigen kat binnen te houden. Ook is het verstandig om de eigen kat een halsbandje om te doen (elastisch). Bovendien is het van groot belang dat de katteneigenaar zijn verantwoording neemt en zijn of haar kat tijdig bij de dierenarts laat castreren/steriliseren zodat die geen ongewenste nestjes meer krijgt.

Informatie

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de heer Van den Brand, dierengedragstherapeut van de Stichting HoKaZo, telefoon: 0413-256951 of 06.51.347.968
 
  Garfield-film krijgt vervolg
  Weinig kans op aparte dierennota
  Zevende dode kat in Burgel gevonden binnen een jaar

Gerelateerd

Meld zwerfkatten tijdig bij het asiel

Nieuw verblijf zwerfkatten in Hof van Ede

Overlast zwerfkatten voorkomen

Sophia KattenBond haalt € 2500 op voor Amsterdamse zwerfkatten

Stichting Zwerfkatten blij verrast

  

In onze shop
Happy Cat Adult Sterilised
Gecastreerde katten komen het gemakkelijkst in gewicht aan, omdat ze door de homonale veranderingen minder actief zijn en daarnaast wel hun eetlust behoude...
EUR 42.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed