Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

98% van de kittens te vroeg bij moederpoes weg

 
Post datum: 4/29/2009    6552 keer bekeken   
Bron: Sophia Vereeniging 
 
Deze week is het 'Week van het Kitten' met als thema: 'Een goede kat kost twaalf weken'. In deze voorlichtingscampagne adviseert de Sophia KattenBond aanbieders en kopers van jonge katjes om de dieren niet te vroeg uit het nest te halen. Want kleine katjes worden groot. Voorkom dat uw kitten een kater wordt en laat het minstens 12 weken bij de moederpoes. Zo heeft u een levenlang plezier van een gezonde, lieve kat zonder gedragsproblemen!

Bij wet is het verboden om kittens jonger dan 7 weken bij de moeder weg te halen. Toch is een vijfde van de katjes die worden aangeboden in advertenties op bijvoorbeeld Marktplaats.nl amper zes weken oud. Maar liefst 98% verlaat het nest jonger dan 12 weken. Veel mensen denken dat een kitten zelfstandig genoeg is wanneer het harde brokjes kan eten en zelf de kattenbak kan vinden. Maar eigenlijk kan een poesje jonger dan 12-14 weken nog helemaal niet op eigen pootjes staan. Niet alleen mist het de broodnodige moederzorg, ook is het nog niet volledig ingeŽnt. Daardoor kan het kitten gemakkelijk ziekten oplopen, zoals niesziekte of kattenziekte. Bovendien heeft het ernstige gevolgen voor zijn gedrag op latere leeftijd.

Spelen met nestzusjes en -broertjes is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kittens. Ze leren waar hun grenzen liggen en dat hard bijten of krabben pijn doet. Moederpoes heeft in deze ontwikkeling ook een belangrijke rol. Zij corrigeert een kitten wanneer het over de schreef gaat. Wanneer het kitten deze fase mist, kan later probleemgedrag ontstaan. Als volwassen kat weet het dier niet wanneer de grens bereikt is, wat een normale omgang met mensen en andere katten moeilijk maakt. En dat leidt er maar al te vaak toe dat de eigenaar besluit afstand te doen van zijn lastige kat.

Als u het beste wilt voor uw kat, laat hem dan minimaal 12 weken in het nest. Wanneer een kitten eerder van de moeder wordt gescheiden, is de kans groot dat het later gedragsproblemen krijgt. Denk maar eens aan hinderlijk miauwen, hard krabben en bijten, spullen kapot maken, zindelijkheidsproblemen en zichzelf kaal likken en krabben. Een goede kat kost 12 weken! U heeft dan niet een paar maanden, maar vele jaren plezier van uw huisdier.

Tijdens de Week van het Kitten verschijnen op Marktplaats.nl banners met de tekst 'Een schatje van een katje... maar de kater komt later!'. Wie erop klikt, wordt voorzien van informatie over de beste leeftijd om een kitten uit het nest te halen. Adverteerders ontvangen een e-mail die hen erop attendeert dat het verboden is om katjes jonger dan 7 weken aan te bieden. Ook wordt hen geadviseerd om de dieren langer bij de moederpoes te houden en om hun kat te laten castreren. Want hoe leuk een nestje ook is, jaarlijks belanden 45.000 katten in het asiel die met smart op een nieuw baasje wachten. De Sophia KattenBond heeft Marktplaats.nl verzocht om adverteerders en kopers te wijzen op de toegestane en de ideale leeftijd van kittens.

Klik hier voor meer informatie over het kopen van een kitten. Heeft u specifieke vragen over het gedrag, de verzorging of de aanschaf van een kat, dan kunt u gratis terecht bij het KattenSpreekuur van de Sophia-Vereeniging.

 

 
  Katvan 400 jaar gevonden in muur
  'Kat doodgeschoten in Voorthuizen'
  Politie waarschuwt eigenaren huisdieren voor gif

  

In onze shop
12 x 100 g
Veel katten hebben problemen met de huid en de vacht. Dit uit zich vaak door jeuk en overmatige haaruitval. Royal Canin adult skin & coat - vet care nu...
EUR 12.49
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed