Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

LNV ontraadt 'proeftoetsen'

 
Post datum: 8/27/2008    2065 keer bekeken    
 
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontraadt bedrijven die werkzaam zijn in de gezelschapsdierenbranche nu al 'proeftoetsen' te laten doen voor vrijwillige certificering. De proeftoetsen hebben geen zin omdat de voorwaarden voor een vrijwillig certificaat nog niet bekend zijn. Ook is nog niet bekend welke instellingen de certificaten mogen uitdelen. De vrijwillige certificering zal in 2009 worden ingevoerd.

De malafide honden- en kattenhandel en het gebrek aan kwaliteit bij sommige asiels en pensions wekken maatschappelijke verontwaardiging. Om de kwaliteit in de hele gezelschapsdierenbranche te verbeteren wil minister Verburg van LNV in de hele sector vrijwillige certificering invoeren. Hiermee zal het welzijn van de dieren worden verbeterd. De nieuwe vorm van vrijwillige certificering zal in een Algemene Maatregel van Bestuur worden vastgelegd.

De normen waaraan een ondernemer (handelaar, importeur, fokker, pension- of asielhouder, trimmer en hondenuitlaatservice) moet voldoen om gecertificeerd te worden, worden bepaald door een projectgroep. Deze projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Dierenbescherming, het Platform Verantwoord Huisdierbezit, DIBEVO (brancheorganisatie dierenspeciaalzaken), Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, de vereniging van fokkers en liefhebbers van katten, de Federatie Nederlandse kattenverenigingen, de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders en LNV. Het NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) is projectleider.

Of een ondernemer aan de normen voldoet, zal worden bepaald door certificerende instellingen (CI's). Voordat deze instellingen kunnen gaan certificeren zullen zij eerst samen in een toetsingsgroep beoordelen of de normen die de projectgroep heeft gesteld wel toetsbaar zijn. De certificerende instellingen moeten namelijk hard kunnen maken dat een ondernemer voldoet aan de gestelde normen.

De toetsingscommissie zal in september opgericht worden. Dan ontstaat ook zicht op de potentiŽle CI's waar fokkers, handelaren en dergelijke zich kunnen laten certificeren. Er hebben inmiddels zes instellingen bij het NEN belangstelling getoond om in de toetsingscommissie aan de slag te gaan.

 
  Vriendschap hond en kat nader onderzocht
  De kat van Simon
  Honden en katten aan prozac

  

In onze shop
Gemengd Probeerpakket 10 kg Pro Plan Droogvoer + 6 x 85 Natvoer
De natuur heeft uw kat met vier belangrijke beschermingssystemen uitgerust. Zij werken samen ter bevordering van zijn gezondheid en welzijn: huid en vacht,...
EUR 59.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed