Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Slachting onder Utrechtse katten

 
Post datum: 6/2/2008    2794 keer bekeken   
Bron: AD 
 
WOERDEN - Een huiskat die nogal van zwerven houdt, kun je maar beter binnenhouden. Al dan niet per ongeluk sneuvelen nogal wat katten met een baas door de kogel. Dat stelt althans de Partij voor de Dieren (PvdD) in de Utrechtse Provinciale Staten. De partij is teleurgesteld dat zij geen steun van andere statenfracties heeft gekregen om huiskatten een betere bescherming te geven.

Fractievoorzitter Wanda Bodewitz van de PvdD schat dat jaarlijks ongeveer duizend katten worden afgeschoten in de provincie Utrecht. Het gaat dan om verwilderde katten, zegt het provinciebestuur.

Maar Bodewitz heeft daarover ernstige twijfels. In het veld kun je aan de snoet van de kat niet zien of het dier al dan niet een baasje heeft. ,,Regelmatig worden dan ook huiskatten afgeschoten, zegt zij. Katten zijn vogelvrij verklaard.

Die gang van zaken stuit de partij van Bodewitz tegen de borst. ,,Zelfs ls je al kunt zien of het een verwilderde kat is, dan nog zijn er betere methoden om het probleem te beperken. Via sterilisatie en castratie kan het bestand aan zwerfkatten in toom worden gehouden.

Het probleem speelt vooral rond recreatiegebieden en bedrijventerreinen. Katten raken aan de zwerf als ze door de huisdierbezitters worden meegenomen op vakanti. Industrieterreinen hebben de twijfelachtige eer als dumpplaats te fungeren voor ongewenste katten, schetst Bodewitz. Het is wel eens in Zeeland gebeurd dat een fiks aandeel van de vermeende zwerfkatten op een industriegebied toch gewoon een chip had, illustreert zij.

Dat de beestjes dan worden neergeknald, neemt de PvdD hoog op. De kwestie is des te meer dringend omdat het veronderstelde gevaar voor de weidevogelstand niet is aangetoond. Dat concludeert Bodewitz uit een onderzoek van bureau Alterra uit Wageningen.

De partij wilde daarom regelen dat alleen met toestemming van de provincie op verwilderde katten mag worden geschoten. Maar de andere statenfracties met uitzondering van GroenLinks, D66, SP en MooiUtrecht hebben het hebben het initiatief van de PvdD niet gesteund. Echt dieptriest, vindt Bodewitz.

Andere fracties vinden echter dat de provinciale overheid meer zorgen dan alleen de vermeende slachting onder katten. ,,Over een belangrijk onderwerp als de jeugdzorg hebben we de partij niet gehoord, zegt een woordvoerster van de CDA-statenfractie.

 
  Chipmaand: 'Chip je dier en laat het registreren'
  Poes en konijn ingezet voor welzijn ouderen
  Amivedi wil subsidie voor katten

Gerelateerd

Katten zwerven in polder

Katten binnenhouden tegen vogelgriep

Middagje zwerven van kater Tijger kost baasje 77 euro


 Reakties op dit artikel: (1 reakties totaal)
Post datum: 1/20/2009 2:47:50 PM   Gepost door: Joop
Heeft de provincie Utrecht jagers ontheffing verleend om katten te schieten? Jagers denken dat er een landelijke vrijstelling is maar dit is niet het geval. De provincie Gelderland heeft het bijvoorbeeld niet geregeld dus jagers zijn hier in overtreding als ze het toch doen.

  

In onze shop
2 kg Sanabelle + 2 x 55 g graanvrije kattensticks gratis!
Sanabelle is droog kattenvoer van de allerbeste kwaliteit. Sanabelle kattenvoer is een zeer uitgebalanceerd dieet, omdat er nauw samen wordt gewerkt met on...
EUR 12.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed