Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Erfelijke afwijkingen bij Ragdolls

 
Post datum: 5/21/2008    10503 keer bekeken    
 
Vandaag werd voor de 4de keer exclusief voor de leden van de Dutch Royal Ragdoll Club weer een PKD & HCM test dag gehouden. Tijdens deze dag werden tientallen Ragdolls tegen een gereduceerd bedrag getest op HCM en PKD.

Bij veel verschillende kattenrassen spelen erfelijke factoren een belangrijke rol. Er zijn hartafwijkingen die bij sommige rassen veelvuldig voorkomen terwijl ze bij andere rassen weer slechts zelden voorkomen. Het testen op de erfelijke hartafwijking Hypertrofe Cardiomyopathie (HCM) en nierziekte PKD is bij Ragdolls (waarmee gefokt wordt) erg belangrijk en echt noodzakelijk. Deze erfelijke aandoeningen komen vaak voor en door regelmatig te testen kunnen positief geteste dieren vroegtijdig uit het fokprogramma genomen worden.

Mw. Tiemessen en mw. Passon-Vastenburg, beide Radiologe in Amsterdam, hebben vandaag alle Ragdolls getest met speciale echo apparatuur met kleurendopler. Voor de HCM test werd er een klein plukje haar ter hoogte van het hart weggeschoren zodat er met de kleurendopler o.a. naar de hartspier gekeken kan worden. Bij de PKD test (die eenmalig gedaan hoeft te worden) wordt ter hoogte van de nieren een klein beetje haar weggehaald.

Deze testen op HCM en PKD moeten bij voorkeur gedaan worden door erkende specialisten. Het komt wel voor dat een goed bedoelende dierenarts met moderne echo-apparatuur de test makkelijker en goedkoper kan uitvoeren, maar wellicht kan hij of zij de echo niet goed interpreteren of mist de specialistische opleiding die nodig is om op de juiste manier een echo te maken. Het advies van de Veterinaire Faculteit in Utrecht is dan ook om de testen op een standaard en gecertificeerde manier te laten doen bij de erkende radio/cardiologen.

Onze vier oudste Ragdolls zijn vandaag dus met ons richting de Dierenartsspecialisten kliniek in Amsterdam gereden waar ze de uitvoerige test zijn ondergaan. Goed om te weten dat alle vier ook dit jaar weer negatief bevonden zijn. Veel catteries laten deze dure testen (nog) niet uitvoeren, zeggen dat ze testen maar doen het niet, of vertrouwen op de (nieuwe) DNA test. Je ziet regelmatig (goedkoop) ragdoll kittens aangeboden worden op marktplaats.nl of andere verkoop sites waarbij je aan de prijs van het kitten kan zien dat de ouders deze testen niet hebben ondergaan. Als je niet wilt dat jouw nieuwe Ragdoll vriendje na een jaar of twee plotseling dood neervalt omdat zijn of haar hartje het begeven heeft, vraag dan altijd of je de test resultaten mag zien van de ouders voordat je het kitten koopt! (Wij op de Poezenweide zetten de test data van de ouders zelfs tegenwoordig in het verkoopcontract van het kitten, zodat we in ieder geval de nieuwe eigenaren kunnen garanderen dat we er alles aan hebben gedaan om te zorgen dat het kitten gezond kan opgroeien...!)

In Amerika zijn er in het DNA van katten inmiddels twee mutaties gevonden die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van HCM. (1 die HCM veroorzaakt bij Maine Coon katten en 1 die HCM veroorzaakt bij Ragdolls) Daardoor is het mogelijk om in Amerika het DNA te laten onderzoeken door wat kaakcellen of een bloedmonster op te sturen. Dit is voor de desbetrefffende kat natuurlijk veel makkelijker, een beetje bloed of wangslijm afnemen is veel minder stressvol dan een volledige HCM test, maar helaas is het nog niet de volledige oplossing; Omdat nog niet alle mutaties in kaart zijn gebracht die verantwoordelijk zijn voor HCM, en er wellicht ook meerdere vormen van HCM gevonden gaan worden, is een negatieve HCM test dmv DNA nog niet te vertrouwen, en zal nog steeds een jaarlijkse echografie test nodig zijn om echt met zekerheid uit te sluiten of jouw kat HCM ontwikkelt.

Meer informatie over HCM (en andere erfelijke afwijkingen) kun je vinden op Genetic Counselling Services.

 

 
  Huisdieren moeten Sonja-Bakkeren
  Amerikaan heeft 300 dode katten in vrieskisten
  Openluchtmuseum castreert katten

Gerelateerd

"Nee, vandaag krijgen ze geen beest mee, geen impulsaanschaf"

Tientallen ragdolls in Purmerend

  

In onze shop
10 kg Royal Canin Ragdoll Kattenvoer
Royal Canin Ragdoll is een evenwichtig compleetvoer. Het voer bevat een unieke formule, waardoor het voer uitstekend geschikt is voor ragdolls. Van oorspro...
EUR 56.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed