Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Tentoonstelling over Egyptische dierenmummies

 
Post datum: 4/28/2008    2632 keer bekeken   
Bron: Evenement Nieuws 
 
Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert vanaf deze week de nieuwe familietentoonstelling 'Dierenmummies'. In een spannend decor maakt jong en oud spelenderwijs kennis met de oude Egyptenaren en hun dieren.

Tweeduizend jaar oude mummies van katten, slangen en krokodillen staan samen met rntgenbeelden, CT-scans, spellen en films garant voor een avontuurlijk en leerzaam dagje uit. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 maart 2009.

'Dierenmummies' is een tentoonstelling waar kinderen, ouders, opa's en oma's veel over de Egyptische dierenwereld en de rol van dieren in religie en rituelen kan ontdekken. Bezoekers kunnen raden welke dieren de Egyptenaren zoal kenden door dierenhuiden te voelen en met een scanspel onderzoeken wat er in de mummies zit. Egyptische dierenbeeldjes, afbeeldingen op relifs en papyri, opgezette dieren en skeletten geven een beeld van hoe de dieren er in de tijd van de farao's uit zagen. Te zien zijn onder andere mummies van een baviaan, katten, slangen, vissen en krokodillen. Ook is er een kijkje in een gereconstrueerd massagraf van katten- en ibismummies en kan met een computerspel virtueel een kat gemummificeerd worden. In een 'mummificatietent' wordt uitgelegd waarom welke diersoorten in het oude Egypte gemummificeerd werden en hoe. De wijze van mummificeren verschilde per dier. Een stier werd vaak uitgebreid gebalsemd en ontdaan van organen. Vogels werden daarentegen gewoon in een vat met hars of pek gedoopt. Enkele van de gemummificeerde dieren waren heilige dieren of huisdieren die voor de eeuwigheid bewaard moesten blijven, maar in de meeste gevallen waren de mummies een offer aan de goden.

In 1999-2003 zijn van alle 73 dierenmummies van het museum in het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam) rntgenopnamen gemaakt. Speciaal voor de tentoonstelling zijn onlangs zeven mummies ook met een CT-scanner onderzocht. Een kijkje in de binnenkant van de mummies levert vaak leuke en wonderlijke verrassingen op. Zo blijken sommige mummies enkele botjes of slechts zand te bevatten, en andere juist meerdere dieren. In de tentoonstelling kan de bezoeker met een druk op de knop overschakelen van de mummie naar het bijhorende scanbeeld of skelet.

Ook zijn er speciale familierondleidingen op zondagmiddag, een spel op http://www.dierenmummies.nl/, een dierenroute over afdeling 'Egyptenaren' en activiteiten tijdens de schoolvakanties.

 
  Tweede CAC en Best in Variëteit prijs voor Fleur
  Dierenrechtenorganisaties voeren actie tegen jacht op katten
  Geboortebeperking voor katten

Gerelateerd

Prinses opent nieuwe productiefaciliteit van Intervet

Populaire kattennamen, aparte namen nieuwe trend

Dierenasiel trekt nieuwe vacht aan

Betty Heideman presenteert Allochtone Viervoeters

  

In onze shop
Kattenspeelgoed Cat Activity Turn Around
Het Cat Activity Turn Around intelligentiespeeltje voldoet aan de natuurlijke behoefte van uw kat aan lichamelijke inspanning evenals psychische uitdaging!...
EUR 4.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed