Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Zwerfdieren staan in de kou

 
Post datum: 1/27/2008    Door: Marieke van Essen    2118 keer bekeken   
Bron: Telegraaf 
 
RIJSWIJK -  Dierenambulances en asielen zijn gedwongen jaarlijks zeshonderd zwerfdieren aan hun lot over te laten, omdat er geen geld is voor het vervoer van de beestjes. Hierdoor zijn ronddwalende honden en katten uit de Haagse regio voorgoed tot de straat veroordeeld.

Het Rijswijkse streekdierenhuis Julialaantje en Dierenambulance de Wijs spreken van een enorm probleem.

"Volgens de wet is het de taak van de gemeenten om zorg te dragen voor dieren die worden gevonden op hun grondgebied. In de praktijk komt daar niets van terecht, want ze betalen helemaal niets. De gevolgen zijn schrijnend", aldus Theo de Wijs van de Dierenambulance, die afhankelijk is van donateurs.

Ook het streekdierenhuis, dat alle dieren opvangt uit Rijswijk, Leidschendam, Voorburg, Delft, Pijnacker, Nootdorp en het Westland, vindt het schandalig dat vanwege zoiets simpels als gebrek aan vervoer, gesignaleerde zwerfdieren het zonder opvang en de kans op een nieuw thuis moeten stellen.

"We zouden ze dolgraag zelf ophalen, maar we hebben er de mensen, de tijd en het vervoer niet voor. Dit betekent dat het lot van een zwerfhond of -kat in handen ligt van de vinder, of die hem hier wil brengen", aldus een woordvoerder. "Het gaat overigens niet alleen om weggelopertjes, maar ook huisdieren die achterblijven na een overlijden of bij ontruiming van een huis."

Inmiddels is het asiel toch maar zelf in actie gekomen en worden met een geleende ambulance gevonden honden en katten van de straat geplukt.

"Incidenteel, want eigenlijk kan het helemaal niet. Als je in een ambulance rijdt ben je namelijk ook verplicht om onderweg gewonde dieren te helpen. En dat is specialistisch werk, waarvoor onze medewerkers niet zijn opgeleid", aldus de woordvoerder.

Voor de regiogemeenten moet er daarom met spoed eenzelfde vervoersregeling komen als in Den Haag, vinden de betrokkenen. Daar laat de gemeente alle gemelde zwerfdieren standaard wel ophalen door de Dierenambulance.

Overigens kreeg het asiel gisteren alvast ook goed nieuws. Op de eigen vertrouwde locatie aan het Julialaantje zal een heel nieuw pand worden gebouwd, voorzien van luxe kattenkamers en fatsoenlijke medische ruimtes. Het huidige gebouw was al jaren veel te krap, maar werd gedoogd omdat er geen alternatief kon worden gevonden.

 
  Kat Eeyore zoekt met spoed baas
  Mr. Moszkowicz helpt reuzenkat
  Ashera kat in beslag genomen op schiphol

Gerelateerd

Flinke toename aantal zwerfdieren

Illegale verkoop op Beestjes en Baasjes

Waar zwerfdieren uit Noordoostpolder heengaan, is raadsel

Forse uitbreiding dierenambulances Nederland

Kampen wil zwerfdieren uit NOP

  

In onze shop
10 / 8 kg + 1,4 kg gratis! 11,4 / 9,4 kg Happy Cat kattenvoer
Happy Cat is hoogwaardig kattenvoer in de beste fijnproeverskwaliteit. Individueel en exclusief in alle levensfasen. Veel kattenvoer gaat bij de samenstell...
EUR 41.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed