Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Katten helpen ratten mijnen opsporen

 
Post datum: 7/26/2007    2691 keer bekeken   
Bron: Nieuws.nl 
 
De Colombiaanse politie laat ratten en katten op elkaars lip zitten om de knaagdieren voor te bereiden op een belangrijke taak. De ratten worden ingezet om landmijnen op te sporen.

De ratten moeten met hun neus op zoek naar de meer dan honderdduizend landmijnen die overal in het land zijn neergelegd, veelal door linkse rebellen. De knaagdieren is aangeleerd stil te blijven staan als ze op een landmijn stuiten, maar omdat ze altijd gespitst zijn op de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, hebben ze de nogal eens de neiging er vandoor te gaan, zegt dierenarts Luisa Mendez, die al twee jaar met de dieren werkt in het kader van het mijnenproject.

Door de ratten te confronteren met hun grootste vijand, leren ze hun nerveuze gedrag af, legt Mendez uit. De katten zitten met de ratten in één hok en spelen gemoedelijk met ze, in plaats van ze aan te vallen. Dat is mede te danken aan de beschermende kapjes die om de nagels van de katten zijn aangebracht, zodat ze de ratten niet kunnen verwonden.

Javier Cifuentes, die het project begeleidt, zegt dat ratten er in maar liefst 96 procent van de gevallen in slagen een landmijn op te sporen. De dieren zijn geschikter voor landmijnendetectie dan honden, omdat ze minder zwaar zijn en minder snel per ongeluk een mijn tot ontploffing brengen, zegt hij.

Colombia kent het hoogste aantal slachtoffers van landmijnen ter wereld. Vorig jaar waren dat er volgens de regering 1.108.

 
  Er kan geen kat meer bij
  Honden en katten in de autogordel aub!
  Zwerfkatten niet alleen probleem Dierenbescherming

Gerelateerd

Kat Larry moet ratten in Downing Street verjagen

"Prozac" moet kater Truus helpen thuis te blijven

Asiels zitten tjokvol met ‘internetdieren’

Katten helpen kan in de papieren lopen

  

In onze shop
Happy Cat Adult Sterilised
Gecastreerde katten komen het gemakkelijkst in gewicht aan, omdat ze door de homonale veranderingen minder actief zijn en daarnaast wel hun eetlust behoude...
EUR 42.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed