Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

Tachtig kittens in de Kattenopvang

 
Post datum: 7/19/2007    5826 keer bekeken   
Bron: De Heraut Online 
 
Bergschenhoek - De vakantie komt er aan. Men trekt er op uit en dan komt bij sommige "dierenliefhebbers" weer een naar trekje naar boven: huisdiertje dumpen. Waarom neemt iemand een huisdier? Juist, voor het plezier dat je er van hebt. Maar in de Stichting Zwerfkatten Rijnmond zien we het uiteindelijke resultaat: daar zitten nu zo'n 80 kittens in de opvang.

Veel katten worden ergens bij iemand in de achtertuin gevonden, na een belletje van omwonenden. "Via Amivedi proberen we eerst de eigenaar op te sporen", aldus Ineke Jochims, directeur van eerdergenoemde Stichting. "Als er vervolgens geen melding binnenkomt, dan vangen wij de kat en/of kittens (jonge katjes) op. Momenteel zitten er tachtig kittens in de opvang die gesocialiseerd zijn door vrijwilligers en nu kunnen ze worden geplaatst bij mensen die graag een kat willen."

De katjes moeten snel van straat worden gehaald, want hoe jonger ze zijn, hoe beter ze kunnen worden gesocialiseerd. "De grote katten die we opvangen gaan, na gesteriliseerd of gecastreerd te zijn, terug naar de plaats waar we ze gevangen hebben en waar het voor hen een vertrouwde omgeving is. Echte huiskatten die al eerder in een gezin zaten, proberen we weer te herplaatsen."

Vanaf maart dit jaar (weer een maand eerder dan in 2006) begonnen de meldingen over zwerfkatten al binnen te komen. De "gedumpte" huisdieren zijn meestal niet gesteriliseerd, waardoor ze zwanger raken tijdens het zwerven en weer jonge katjes werpen. Eenmaal in de vangkooien gelopen, blijkt wel of het een wilde zwerfkat of een huiskat is. Vooral de afgelopen maand kwamen er veel meldingen binnen over katten met kittens op straat. Men gooit ze ergens in een bos neer of laat ze bij verhuizing achter op straat. Het is te schandalig voor woorden!

Ineke: "Bijna iedereen vindt een jong katje schattig en wil het direct meenemen. Wordt het dier eenmaal groter dan vergaat sommigen de lol en wordt het een "sta in de weg" thuis. Veel mensen weten ook niet dat je een kat al na een half jaar kunt laten steriliseren, want dan is deze geslachtsrijp. Gemiddeld kost een castratie/sterilisatie € 75,-. Dat lijkt veel geld, maar je hebt jaren achtereen plezier van je huisdier zonder angst dat de poes zwanger kan raken. De kat wordt er rustiger van en aanhankelijker."

Het aantal meldingen tot nu toe over zwerfkatten is 200. Er zijn 400 grote katten gevangen en 150 kleine. "We hebben er nu 70 geplaatst dit jaar en 80 wachten nog op een plekje. De opvang zit dus behoorlijk vol! Wat dat betreft hoeven mensen niet naar Marktplaats op internet om aan een poes te komen. Wij hebben er genoeg en erg lief om te zien."

Er staan ook regelmatig advertenties in weekbladen: gratis poesjes af te halen. Ineke: "Dat zijn vaak katjes die op de boerderij zijn geboren, niet zijn ingeënt en vaak nog wild zijn. Bij ons zijn alle katten door een dierenarts gekeurd en kunnen dan worden geplaatst."

Wie interesse heeft om een kitten of grote kat te nemen en hier vele jaren liefde van wil ontvangen en ook aan wil geven, kan op afspraak bij de Stichting Zwerfkatten gaan kijken: tel. 010 - 522 15 28. Ook op www.zwerfkattenrijnmond.nl is alle informatie en foto's over de katten/kittens te vinden.

 
  Man overlijdt na reddingsactie kat
  Fatboy Slim - The Joker - Kittenparadijs
  “Dierenasiel wordt gebruikt als goedkoop pension”

Gerelateerd

Hond en kat mee op vakantie levensgevaarlijk

Met einde vakantie stroomt dierenopvangcentrum nog niet leeg

‘Vlak voor vakantie iedereen ineens allergisch’

Woede over tachtig mishandelde katten

Poes of Hond ziek: Weg vakantie

  

In onze shop
10 kg Hill??s Feline + Dreamies met kaas 60 g gratis!
Hill~s Science Plan Feline is een uitgebalanceerde, hoogwaardige voeding voor katten. Hill??s Premium kattenvoer bevat uitsluitend ingrediënten van de bes...
EUR 49.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed