Home Cattery Ragdolls Katten   Foto albums   Link database Shop
 

‘Vlak voor vakantie iedereen ineens allergisch’

 
Post datum: 7/8/2007    3233 keer bekeken   
Bron: Friesch Dagblad 
 
Leeuwarden - De zomervakantie is pas een dag oud en de dierenasiels hebben al geen plaats meer voor poezen en katten. Beheerders hebben de indruk dat mensen steeds achtelozer met hun huisdieren omgaan. ,,Kittens worden bij bosjes aangeboden. Het wordt langzamerhand zorgelijk”, zegt Teije de Haan van dierenasiel De Wissel uit Leeuwarden.

De Wissel verwacht dat het nog veel drukker wordt, nu de schoolvakantie is begonnen. De Haan weigert voorlopig aangeboden katten op te nemen. Met honderd vooral jonge katjes in het asiel is daarvoor even geen plaats. ,,Met de vakantie heeft het niet eens het meest te maken. Het is meer laksheid om de dieren niet te steriliseren of castreren.” Deze week wilde iemand nog 26 kittens bij hem dumpen. ,,Waar gaan we heen met z’n allen?”

Volgens Jacqueline Claus van de stichting Het Poezenparadijs uit Sint Annaparochie verzinnen mensen de stomste smoezen om van hun katten af te komen. ,,De een heeft een nieuwe vriend die allergisch is en bij de ander kunnen de katten niet met de kinderen overweg. Dan voed je die kinderen op of doe je die vriend maar weg”, moppert Claus. Afgelopen week heeft ze zeven aanvragen moeten afzeggen. Met zeventig katten zit ze boordevol. Vooral ook omdat ze momenteel zonder vrijwilligers zit. ,,Iemand kwam met twee perzen, omdat ze alles onder pissen. Ja, dat heb je met perzen. Dan moet je andere kattenbakvulling nemen, maar dat willen ze niet. Nu laten ze de katten mogelijk inslapen, want alle asiels zitten vol. Ze zijn nog maar vier jaar!”

Allergisch

Tegen de vakantietijd merkt ook Astrid de Vries van zwerfdierenopvang De Nomadenhof uit Sneek dat een heleboel mensen plotseling allergisch zijn voor katten. Zij vraagt tegenwoordig een verklaring van een specialist. ,,En dan hoor je vervolgens niks meer.”

Bij De Nomadenhof kwam gisteren kitten nummer 49 binnen. Vorig jaar kwam de grote lading kittens pas eind juni binnen, nu is het al sinds begin juni druk; een trend die ook andere asiels in het land waarnemen. Het relatief kleine asiel in Sneek zit met de andere 24 katten en zes honden mudvol. ,,We wimpelen zoveel mogelijk af. We worden suf gebeld door mensen die hun hond of kat kwijt willen, maar we nemen deze maanden alleen zwerfdieren op.”

De laatste vijf, zes jaar is het aanbod aan jonge katten ,,behoorlijk” toegenomen, signaleert De Haan van De Wissel. Vanaf zes weken oud worden de kittens - zoals katten de eerste drie, vier maanden van hun leven worden genoemd - al aangeboden. ,,Ik weet niet waar het aan ligt. Het lijkt mensen wel leuk een nestje te nemen, maar ze dumpen ze daarna steeds makkelijker, lijkt het.”

 
  Aantal achtergelaten honden en katten blijft onaanvaardbaar hoog
  Elf achtergebleven katten en rat bevrijd
  Zoektocht naar therapiepoes Sarah

Gerelateerd

Hond en kat mee op vakantie levensgevaarlijk

Economische crisis brengt dierenasiels in problemen

Nog geen nieuwe plaats dierenasiel Woerden

Met einde vakantie stroomt dierenopvangcentrum nog niet leeg

  

In onze shop
Greenwoods Adult Vis & Rijst Kattenvoer
Met Greenwoods katten-droogvoeding biedt u uw kat de best mogelijke voeding. Door het hoge aandeel van vers vlees of verse vis en de zorgvuldige bereiding ...
EUR 12.99
De foto bij dit artikel heeft meestal niets met het onderwerp te maken; het zijn foto's van onze eigen Ragdoll katten of Ragdolls die wij kennen.


Ragdoll Cattery de Poezenweide   -   Sitemap - Gebruiksvoorwaarden - Privacy Statement - Goedkope krabpalen - Katten speelgoed